eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Tokióban erősödött, New Yorkban öt és féléves mélyponton zárt a tőzsde

Háromnapi veszteségsorozat után némi nyereséggel végzett a tokiói tőzsde, New Yorkban viszont öt és fél éve legalacsonyabb szinten, gyakorlatilag napi mélyponton zártak a vezető tőzsdemutatók.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 207,75 pontos, azaz 2,70 százalékos nyereséggel 7910,79 ponton zárt, 48,32 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 4,5 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi több mint 6,6 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 0,5 százalék közeli nyereségben volt a szerdai záróhoz képest.

Öt és fél éve legalacsonyabb szinten, gyakorlatilag napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 5,0 százalék (70,30 pont) csökkenéssel 1316,12 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7552,29 ponton zárt 5,6 százalék (444,99 pont) hanyatlással.

A szakértők azt mondták, hogy a gyengülést részben a kőolaj négydolláros árcsökkenése és az ezzel együtt hanyatló olajipari részvényárak okozták. A tőzsdemutatók lejtmenetéhez hozzájárultak a banki részvények is. Az ágazaton belül kiemelkedett a Citigroup árfolyamának 25 százalékos esése.

Összességében rontotta a befektetői hangulatot az is, hogy egyelőre hajthatatlan az amerikai kormány, amely nem akar támogatást nyújtani a komoly pénzügyi gondokkal küszködő amerikai járműiparnak.

Csütörtökön több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adat is megjelent: a vezető amerikai gazdaságkutató számottevő romlást jelzett konjunktúraindexében, míg a kormányzat a foglalkoztatottságban.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×