INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megegyezés az országos bérajánlásról

InfoRádió / MTI
Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) arról, hogy a jövő évre bruttó 5-7,5 százalékos keresetemelést ajánl országosan a versenyszférának.

Az október 12-én kezdett tárgyalás sok forduló és alku után vezetett erre az eredményre. Az országos bérajánlást minden évben az ágazati és helyi bértárgyalásokhoz használják fel a gazdaság szereplői.

Az idei évre korábban 5,5-8 százalékos bérajánlást fogadott el az OÉT.

A pénteki tárgyalás úgy kezdődött, hogy a munkáltatói oldal még a vasárnap ajánlott 5-7 százalékból is visszalépett 4,5-7 százalékra, a munkavállalói oldal pedig a vasárnapi 6,5-8,5 százalékról 6-8 százalékra mérsékelte igényét.

A munkáltatói oldal visszakozása miatt a munkavállalói oldal kétoldalú zárt tárgyalást kezdeményezett.

Ennek végén a munkáltatói oldal 4,75-7 százalékra, vagy 6 százalékra módosította ajánlatát, a munkavállalói oldal pedig 5,5-7,5-re csökkentette igényét.

A kormányzati oldal kérte, hogy a 0,5 százalékos különbség ne akadályozza a megegyezést, ezt oldják meg valahogy. Ezért újabb zárt tárgyalást tartottak, amelynek eredménye az 5-7,5 százalékról szóló megegyezés.

A tárgyalásokat október 12-én a munkáltatói és a kormányzati oldal 4,5 százalékkal indította, a munkavállalói oldal pedig 10 százalékkal, amit utóbb 9 százalékra mérsékelt.

Ettől először sávos javaslattal a munkáltatói oldal tért el és 4,5-6 százalékot, majd 4,5-6,5 százalékot javasolt. Erre a szakszervezetek 7,5-9 százalékos igénnyel válaszoltak.

A múlt hét pénteken jutottak el az 5-6,5, illetve 7-8,5 százalékos ajánlatokig, majd vasárnap az 5-7, illetve 6,5-8,5 százalékos mértékig.

Az aláírt egyezség kielégíti a Magyar Nemzeti Bank várakozását is kalkulálva azzal, hogy az országos tényszámok az utóbbi években a 2006-os évet kivéve általában 1-2 százalékkal magasabbak voltak, mint az országos ajánlás.

A pénteken aláírt megállapodás kéri az ágazati bértárgyalások résztvevőit, hogy a lehetőségek szerint dolgozzanak ki garantált bértarifákat, és ezt szerepeltessék a kollektív szerződésben.


A címlapról ajánljuk