eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Francia kézbe kerülhet az OTP 10 százaléka?

Az OTP egyelőre nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, mely szerint az AXA megveszi a Garancia Biztosítót és az OTP 10%-át. A hírt a Figyelő hetilap hozta le, amivel meglehetős felfordulást okozott a piacon - írja a portolio.hu.

Bár a portfolio.hu szerint az nem újdonság, hogy az AXA megvásárolná a Garancia Biztosítót, ám az eddig nem volt köztudott, hogy a francia vállalat az OTP Bank 10 százaléka iránt is érdeklődik.

A portfolio.hu megítélése szerint a tulajdonszerzés mindenképpen menedzsmentbarát, s a stratégiai szövetség képét vetíti előre. A kérdés csak az, hogy milyen OTP részvények kerülnek az AXA kezébe.
Az internetes szakportál szerint elméletileg lehet olyan külső tulajdonos (vagy tulajdonosok), aki ekkora csomagra keresett vevőt, elképzelhető, hogy a 10%-ot vásárlással oldják meg. Akár tőkeemelésben is gondolkozhatnánk, de ennek esélyét az OTP menedzsment eddigi hígítás ellenes hozzáállása csökkenti.

A portfolio.hu szerint jelenleg két olyan részvényes van, aki ki tudná elégíteni az AXA igényeit, a Julius Baer és a Rahimkulov család. Korábban az OTP vezetősége úgy vélte: egy nemzetközi biztosító partnerrel való együttműködés gyorsíthatja a regionális banki termékkínálat minden piacra kiterjedő kiegészítését biztosítási termékekkel.

Az OTP számára a Garancia eladása jó döntés lehet - véli a szaklap. A biztosító a nemzetközi terjeszkedésben ugyanis nem nagyon vett részt, viszont az AXA-val az OTP egy erős biztosítási partnerre tenne szert, s valószínűleg azt a modellt választaná mint a Raiffeisen, hogy partnerrel oldja meg a biztosítási szolgáltatások eladását. A Garancia régiós szinten már jelent válasz arra, hogy az OTP egy bankbiztosítóvá váljon.

Ha eladásról lenne szó, akkor az OTP egy egyszeri tőkenyereségre tenne szert. Nőne a szavatoló tőke (kevesebb alárendeltet kellene bevonni a jövőben), s lenne forrása a banknak ahhoz, hogy több kisebb orosz bank megvásárlása mellett, egy újabb piacra lépjen be.

A 10%-os tulajdonrész-szerzés kapcsán a helyzet kettős. Amennyiben az AXA belép a tulajdonosi szerkezetbe is, s nem a fenti két nagyrészvényestől vesz részvényt, hanem a piacon, akkor tovább koncentrálódik az OTP tulajdonosi szerkezete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×