eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mosonyi: Az európai versenyhivatal nem támogatná a MOL-OMV egyesülést

Ha az OMV és a MOL egyesülne, olyan monopolhelyzetbe kerülne az új cég Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában, amihez az európai versenyhivatal sohasem járulna hozzá - mondta Mosonyi György, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen. Hozzátette: az OMV szerint az új cégnek csak néhány benzinkutat kellene eladnia, a MOL számításai szerint azonban 400-500 állomást kellene bezárni.

Mosonyi György elmondta: az egyesült vállalat a magyar gázolaj nagykereskedelmi piacon 97 százalékos, a benzin nagykereskedelmi piacon pedig 94 százalékos részesedéssel rendelkezne. A szlovák piacon a két arány 88 százalék és 83 százalék, míg az osztrák területen 67 százalék és 75 százalék lenne.

A vezérigazgató szerint az OMV és a MOL között vannak kooperációs lehetőségek, például a gázüzletben, de az osztrák cég csak akkor lenne hajlandó az együttműködésre, ha megszerezhetné a magyar társaság fölött a kontrollt.

"Az OMV be akarja feketíteni a MOL-t Brüsszelnél"

Mosonyi György kifejtette: az OMV lobbicéget alkalmaz arra, hogy befeketítse a MOL-t és Magyarországot, és elhitesse Brüsszelben azt, hogy nincsenek tisztában az uniós szabályokkal.

A vezérigazgató úgy vélte, ha mégis bekövetkezne az egyesülés az OMV igazi pénzügyi befektetői, részvényesei is rájönnének arra, hogy az összeolvadás értékromboló.

Mosonyi György elmondta: az OMV ki nem mondott célja az, hogy a következő egy évben a MOL-t kiiktassa a versenyből. Az egyesülést azért akarja elkezdeni, hogy egy brüsszeli versenyjogi eljárás elinduljon, s ez gátolja MOL-t abban, hogy megvalósítsa saját terveit a következő egy évben.

A másik kiiktatása nem konszolidáció

A vezérigazgató kifejtette: a térségben folytatódni fog a konszolidáció az iparágban. Az a törekvés azonban, hogy az egyik cég kiiktassa a másikat a versenyből, inkább monopolhelyzetre való törekvés, semmint konszolidációs folyamat.

Mosonyi György szerint mindkét cég érdeke az, hogy megvalósítsa saját növekedési és részvényesi értéknövelő stratégiáját.

A saját részvény hányaddal kapcsolatban elmondta: nem tudni, hogy ennek az állománya miképpen alakul a közgyűlésig, lehet, hogy egy részét akvizícióra használják fel.

Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató közölte: a Nabucco projektben kissé nehezebbé vált az együttműködés az OMV-vel, egyrészt a bizalom miatt, másrészt pedig azért, mert a gázüzletágban az uniós energiapolitikával ellentétben az osztrákok nem akarják tulajdonosi alapon kettéválasztani a gázszállítást és az egyéb gázzal kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×