eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin

Hetekbe telhet, mire hibát talál az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden hivatalosan is bejelentette, hogy tanulmányozza a közellátásban érintett cégek védelmében hozott magyar törvényt, amelyet hétfőn fogadott el a magyar parlament. A Bruxinfo elemzője az InfoRádiónak elmondta: elsősorban azt vizsgálják, gördít-e akadályokat a szabad tőkepiaci mozgás elé a jogszabály.

A törvény áttanulmányozásának nincs konkrét határideje, Brüsszel azonban törekszik arra, hogy minél hamarabb végezzen a vizsgálattal. Ez a tapasztalatok szerint akár hónapokig is eltarthat, bár ebben az esetben nem kizárt, hogy az Európai Bizottság néhány héten belül levonja következtetéseit - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo elemzője.

Gyévai Zoltán közölte: amennyiben az EB úgy ítéli meg, hogy a magyar törvény nincs összhangban az uniós szabályokkal, megindíthatja a kötelezettségi vagy jogsértési eljárást, amelynek első lépése, hogy az illetékesek levélben értesítik Magyarországot a problémáról.

Az elemző hozzátette: Brüsszel megelégedéssel fogadta Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi, a Financial Times-nak adott nyilatkozatát, amelyben a miniszterelnök elmondta, hogy amennyiben az Európai Bizottság kivetnivalót talál a törvényben, Magyarország kész módosítani azt.

Gyévai Zoltán elmondta, hogy az Európai Unióban a tőke szabad áramlásának és a letelepedés szabadságának elve szent és sérthetetlen, vagyis eszerint minden unión belüli céget hasonló elbánásban kell részesíteni.

Az Európai Bizottságnál az a deklarált magyar cél "ütötte ki a biztosítékot", hogy a stratégiai ágazatokba nem, vagy csak nagyon korlátozott módon engednék vásárolni a külföldi cégeket - közölte a Bruxinfo elemzője.

Az unióban ugyanakkor azt is tudják, hogy számos országban születtek már olyan jogszabályok, amelyek célja burkoltan az, hogy akadályozzák a tőke szabad áramlását - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×