INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

Hetekbe telhet, mire hibát talál az Európai Bizottság

Infostart

Az Európai Bizottság kedden hivatalosan is bejelentette, hogy tanulmányozza a közellátásban érintett cégek védelmében hozott magyar törvényt, amelyet hétfőn fogadott el a magyar parlament. A Bruxinfo elemzője az InfoRádiónak elmondta: elsősorban azt vizsgálják, gördít-e akadályokat a szabad tőkepiaci mozgás elé a jogszabály.

A törvény áttanulmányozásának nincs konkrét határideje, Brüsszel azonban törekszik arra, hogy minél hamarabb végezzen a vizsgálattal. Ez a tapasztalatok szerint akár hónapokig is eltarthat, bár ebben az esetben nem kizárt, hogy az Európai Bizottság néhány héten belül levonja következtetéseit - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo elemzője.

Gyévai Zoltán közölte: amennyiben az EB úgy ítéli meg, hogy a magyar törvény nincs összhangban az uniós szabályokkal, megindíthatja a kötelezettségi vagy jogsértési eljárást, amelynek első lépése, hogy az illetékesek levélben értesítik Magyarországot a problémáról.

Az elemző hozzátette: Brüsszel megelégedéssel fogadta Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi, a Financial Times-nak adott nyilatkozatát, amelyben a miniszterelnök elmondta, hogy amennyiben az Európai Bizottság kivetnivalót talál a törvényben, Magyarország kész módosítani azt.

Gyévai Zoltán elmondta, hogy az Európai Unióban a tőke szabad áramlásának és a letelepedés szabadságának elve szent és sérthetetlen, vagyis eszerint minden unión belüli céget hasonló elbánásban kell részesíteni.

Az Európai Bizottságnál az a deklarált magyar cél "ütötte ki a biztosítékot", hogy a stratégiai ágazatokba nem, vagy csak nagyon korlátozott módon engednék vásárolni a külföldi cégeket - közölte a Bruxinfo elemzője.

Az unióban ugyanakkor azt is tudják, hogy számos országban születtek már olyan jogszabályok, amelyek célja burkoltan az, hogy akadályozzák a tőke szabad áramlását - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018