eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Burjánzó vállalkozások: "Ez szimpla trükközés"

Idén az első kilenc hónapban 24 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Coface felméréséből. A leginkább kockázatos iparág változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem.

Változatlan tempóban emelkednek a fizetésképtelenségi ráták Magyarországon, így hamarosan éves szinten 4 százalékos lesz ez a mutató, ami azt jelenti, hogy minden 25. cég, amely az év elején működött, nem éri meg a december 31-ét - mondta az InfoRádiónak a Coface Hungary ügyvezető igazgatója.

Mikáél Szabó közölte: továbbra is az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem számít a legkockázatosabb iparágnak, ezekhez most csatlakozott a fuvarozás. Ebben a szegmensben is nagyon magas a fizetésképtelenségi ráta.

Ugyanakkor a gyógyszeripar, amely idáig biztos pontnak minősült, kezd gyengélkedni - tette hozzá.

Nincs olyan iparág, amelyről nyugodt lelkiismerettel kijelenthető, hogy Magyarországon kockázatmentes - mondta a Coface Hungary ügyvezető igazgatója.

A körbetartozás annak a jele, hogy nincs pénz a rendszerben, ahol túl sok cég próbál egy nagyon kis piacon túlélni, ez azonban nem működhet.

"A belső fogyasztás nemhogy stagnálna, csökken, és az exportban se vagyunk már olyan jaj, de jók" - közölte.

A megszűnő cégek helyére folyamatosan újak alakulnak - ezer megszűnőre csaknem kettőezer új jut -, ezek azonban nem új vállalkozások: a megszűnők alakulnak újjá - mondta Mikáél Szabó.

Az, hogy az első félévben majdnem 20 ezer céget alapítottak Magyarországon, az nem annak a jele, hogy nem csökken a vállalkozási kedv, ez "szimpla trükközés" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×