eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Parragh: a bevételtöbbletet az adóterhek csökkentésére kellene fordítani

Jövőre 116 milliárd forint többletbevétele lesz a költségvetésnek a tervezettnél magasabb inflációból és a gazdaság kifehérítéséből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint - mondta a szervezet elnöke az InfoRádiónak. Parragh László szerint ezt a többletet már 2008-ban az adóterhek csökkentésére kellene fordítani. Hozzátette: a kamara nem támogatja a három, úgynevezett kisadó összevonását sem.

Jövőre nem módosulnak érdemben a vállalkozói szféra pénzügyi pozíciói: nem növekednek, de nem is csökkennek a vállalkozások terhei - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Paragh László közölte: növekszik ugyanakkor a GDP-arányos adóterhelés 0,42 százalékponttal, szemben a konvergenciaprogramban szereplő 0,3 százalékpontos csökkenéssel.

Ennek egyik oka - tette hozzá a kamarai elnök -, hogy a magas infláció miatt magasabb lesz az ezévi bázis, így pedig nagyobb lesz a 2008-as adóbevétel összege.

Emellett a költségvetés jelentős bevételt vár a feketegazdaság elleni lépésektől.

Összesen nagyjából 116 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele, vagyis a bevételi oldalon túlteljesül a konvergenciaprogram.

Parragh László úgy látja: a bevételtöbbletet már 2008-ban be lehetne építeni a költségvetésbe.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konkrét javaslatokat is tesz ebben az ügyben, ezek egyike az ekho mérséklése, vagy a tb-járulék kivonása az iparűzési adóalap számításából.

Mindkét lépés nagyjából 50 milliárd forinttal javítaná a gazdaság versenyképességét - jelentette ki.

Nem támogatják az összevonást

A kamara elnöke a kisadók összevonásáról szólva elmondta: a kisadók egy részét meg kell szüntetni, hiszen az ezekből származó bevétel alig fedezi beszedésük költségeit.

A kormányzat ugyanakkor három olyan járulékot is össze akar vonni - a szakképzésit, az innovációst és a rehabilitációst -, amely a versenyképességgel szorosan összefüggő célokat szolgál a gazdaságban - tette hozzá.

Parragh László szerint, ha ezekből a járulékokból adó lesz, nagy valószínűséggel sérülnek azok a célok, amelyek miatt a járulékokat megalkották.

A kamara ezért a járulékok összevonását nem támogatja: a szervezet álláspontja szerint ezt a kérdést egy komplex adóreform keretében kell rendezni 2009-től.

"Egy, a gazdaság érdekeit figyelembe vevő kormányzat, úgy gondolom, hogy a visszavonás mellett kell, hogy döntsön" - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×