eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felfüggesztették a MOL-részvények tőzsdei kereskedését

A Budapesti Értéktőzsde a kibocsátó kérésére felfüggesztette a MOL-részvények kereskedését kedden 9 órától visszavonásig - közölte a BÉT.

Az ok minden bizonnyal az OMV keddi közleménye, amelyben az osztrák olajtársaság azt írja: kész a MOL részvényeseinek 32.000 forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint elhárulnak azok az akadályok, amelyek akadályozzák a szavazati jogok révén történő irányításszerzést a MOL-ban.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern kedden kora reggel jelentette be: a MOL részvényei 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a vállalatra.

Csak szándéknyilatkozat

Az egyelőre csak szándéknyilatkozatként értékelhető vételár 43,6 százalékkal magasabb, mint a részvény május 21-i ára, egy nappal az előtt, hogy megkezdődött a MOL-részvények spekulatív vásárlása a piacon, illetve 18,7 százalékkal magasabb a MOL hétfői tőzsdei záró áránál. A vételár 25 százalékáig az OMV felajánlja saját részvényeit.

Az osztrák cég rámutatott, hogy bizonyos technikai akadályok miatt jelenleg nem képes szavazati ellenőrzést szerezni a MOL-ban. Az akadályok között említették a 10 százalékos szavazati korlátot és azt, hogy a MOL vezetése egyes tőkepiaci vélemények szerint körülbelül 40 százaléknyi sajátrészvényt ellenőriz különböző strukturális megoldásokon keresztül.

Párbeszéd a független részvényesekkel

Az akadályok elhárítása érdekében az OMV aktív párbeszédet kezdeményez a MOL független részvényeseivel, az Európai Bizottsággal és más részvényesekkel. Az OMV-nek meggyőződése, hogy ezeknek az akadályoknak az elhárítása lehetővé tenné a MOL független részvényeseinek az ajánlat érdemének megítélését.

A szándéknyilatkozat szerint az OMV ajánlatának feltétele, hogy legalább 50 százalékos szavazati jogot szerezzen a MOL-ban, és az Európai Unió jóváhagyja az ügyletet. A cég jelezte, hogy az utóbbi érdekében már előzetes eljárást indított az Európai Bizottságnál a versenyszabályok tisztázására.

Figyelembe veszik a magyar érdekeket

Az OMV megerősítette elkötelezettségét a magyar érdekek figyelembe vétele mellett. Az egyesített céget mind a bécsi, mind a budapesti értéktőzsdén jegyeznék, és a felügyelő bizottságban erős magyar részvételt biztosítana.

"Eljött az idő, amikor a nemzeti érdekeken túl is kell gondolkodni, és térségi megoldásokat kell találni a nagyon versengő olaj- és gázipart övező kérdésekre. Ezért döntöttünk úgy, hogy folytatjuk a befektetést a MOL-ba, és ezért próbáltuk és próbáljuk előre mozdítani a nem hivatalos megbeszéléseket, amelyeket évek óta folytatunk a MOL vezetésével, illetve ezért kezdeményezzük a megbeszélést a magyar kormánnyal" - kommentálta a szándéknyilatkozatot írásban az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×