eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekordszinten az euró

A közös európai valuta, az euró rekordszintet ért el a dollárral szemben. Egy euróért szerdán a nemzetközi pénzpiacokon 1,38 dollárt kínáltak. Ez jórészt összefügg az amerikai gazdasággal kapcsolatos vészjósló hírekkel. Az Európai Központi Bank frankfurti székhelyéről származó értesülések szerint az intézet nem tervez ellenintézkedéseket.

Az euró dollárviszonylatban rekordmagasságot ért el szerdán, ugyanis egy euróért a nemzetközi pénzpiacokon 1,38 dollárt kínáltak.

Utoljára július végén szárnyalt a közös európai fizetőeszköz csaknem hasonló magasságban. Az is igaz viszont, hogy még jóval az euró bevezetése előtt, 1995-ben a dollárt a mainál is alacsonyabb szinten jegyezték, de idővel az amerikai pénznem ismét erőre kapott.

Az új rekordot bankkörökben főleg az amerikai gazdasági élet kedvezőtlen alakulására, kiváltképpen az ingatlanpiacon mutatkozó válságra vezetik vissza, és egyesek már attól sem riadnak meg, hogy recessziót emlegessenek az Egyesült Államokban.

Az euró szárnyalása kiváltképpen a dollár-övezetbe látogató turisták számára kedvező, de az Európai Unió lendületbe jött konjunktúráját hátrányosan érinti, mert drágul a dollár-elszámolású térségbe irányuló kivitel, és az EU gazdaságának húzóága az export.

Ennek ellenére úgy hírlik, hogy az Európai Központ Bank nem tervez ellenintézkedéseket. Az intézet elnöke Frankfurtban olyan kijelentést tett, amelyből elemzők egyértelműen arra következtetnek, hogy belátható időn belül nem fogják megváltoztatni a jelenleg négy százalékon rögzített központi kamatlábat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×