eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Simor: egy éven belül dönteni kellene az euró bevezetésének céldátumáról

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a következő 6-12 hónapban az üzleti szférának, illetve a társadalmi szereplőknek meg kellene vitatniuk az euró bevezetésének lehetőségeit, majd ezután céldátumot kellene kijelölni.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén hangsúlyozta: ha Magyarország felgyorsítja a konvergenciaprogram megvalósítását, illetve a felzárkózási folyamatot, akkor akár 2011-2012-ben be lehetne vezetni a közös valutát, ez azonban áldozatokat követelne.

Simor András az Európai Unió fejlett államaihoz való felzárkózás és az ország versenyképességének javítása érdekében fontosnak nevezte az intézményi reformokat, például egy olyan intézmény létrehozását, amely hosszútávon őrködik az alacsony államháztartási hiánycél megvalósításán.

A jegybank elnöke korábban az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: nem fordulhat elő még egyszer az, ami 2001. és 2006. között megtörtént, amikor egyszerre volt magas az államadósság és a költségvetési hiány.

A jegybankelnök arról is beszélt, hogy szerinte az uniós forrásokat nem a vállalkozások támogatására, hanem az oktatás vagy az infrastruktúra fejlesztésére kellene fordítani. Simor András azt mondta: az emberek tudása generálja a legtöbb hozzáadott értéket az ország számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×