eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még péntekig jó a régi ezres

Hivatalosan péntekig lehet fizetni a 2006. előtt kibocsátott ezer forintos bankjegyekkel, de több helyen már az elmúlt hetekben sem akarták elfogadni a régi, fémcsík nélküli papírpénzt. Ha valakinél ezután is marad régi ezres, azt még fél évig kereskedelmi bankokban, vagy postán tudja beváltani, aztán már csak a Magyar Nemzeti Bankban.

Szeptember elsejétől az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott bankjegyekkel lehet fizetni. Igaz, már az elmúlt hetekben is gyakran előfordult, hogy visszautasították a pénztárosok a régi bankjegyet, hivatkozva arra, hogy kivonják a forgalomból. Igaz, teljesen jogtalanul tették ezt, mivel augusztusban még érvényben volt a régi ezres is.

Az új és a régi típusú ezresek között az a legfontosabb különbség, hogy az új 1.000 forintos egyik oldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomat került.

Ezt a korszerűbb, biztonságosabb bankjegyet 2007 elejétől hozta a Magyar Nemzeti Bank forgalomba, és folyamatosan visszatartotta a régieket, így a régi ezresek részaránya folyamatosan csökkent.

Ezért a mindennapi vásárlások alkalmával már csak elvétve lehet találkozni a fémcsík nélküli ezressel.

Szeptember 1-jétől már csak az új bankjeggyel lehet fizetni, a régit pedig a kereskedelmi bankok, posták még félévig beváltják, aztán már csak a Magyar Nemzeti Banknál lehetséges kicseréltetni új bankjegyre a régit, igaz, ott még húsz évünk lesz erre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×