eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mennyit fizetünk a külföldi mobilozásért?

Immár az összes európai uniós mobilszolgáltató eleget tett kötelezettségének, és megküldte az Európai Bizottságnak az eurotarifával kapcsolatos információkat. Korábban ugyanis a 95 cég közül mindössze 74-en válaszoltak időben a testületnek. Az eurotarifa maximálja a külföldön indított és fogadott hívásokért kiszámlázható díjakat.

Árgus szemekkel figyeli a jövőben az Unió a mobilszolgáltatókat. Azt ellenőrzik majd, hogy az előfizetők megfelelő színvonalú szolgáltatást kapnak-e, illetve ellátják-e őket a szükséges információkkal.

Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy mindez felhasználóbarát legyen. A testület egyébként alig egy év alatt vitte keresztül azt az új szabályt, amely maximálta a roaming-díjakat.

A külföldön fogadott hívásért legföljebb nettó 24 centet, azaz mintegy 60 forintot, hívás kezdeményezéséért pedig maximum 49 centet, azaz kb. 120 forintot számlázhatnak ki.

A horvát és a török tengerpartra nem érvényes

Ez a korlát azonban csak az Unión belül érvényes. Tehát ha valaki a horvát vagy török, vagy a tunéziai tengerpartról telefonálna, akkor továbbra is az eddigi díjak szerint teheti azt meg.

Az Európai Unióban működő mobilcégeknek július végéig kellett közzétenniük az eurotarifa díjait. A Bizottság csak a plafont határozta meg, és arra biztatta a szolgáltatókat, hogy olcsóbb tarifákat kínáljanak.

Ezt azonban csak kevesen fogadták meg. Magyarországon például a bruttó díjak mindhárom cégnél azonosak, és a megszabott uniós maximumot veszik alapul.

Egyes szolgáltatók kivárnak

Augusztus utolsó napja az, amikor a cégeknek biztosítaniuk kell az eurotarifát. Szeptember végétől pedig minden ügyfél automatikusan ezt veheti igénybe. A szolgáltatók egy része már alkalmazza is az új díjakat, többen azonban kivárnak, és csak a határidő előtt 1-2 nappal indítják el az új szolgáltatást.

Fontos tudni, hogy a szabályozás nem érinti - legalábbis egyelőre - a rövid szöveges üzeneteket, az sms-eket, és a multimédiás üzeneteket, azaz mms-eket. Ezek költségét a Bizottság nem maximálta.

Egyébként a hívásdíjak az elkövetkező években tovább csökkennek, 2009-ben pedig fölülvizsgálják a rendszert.

Csak négy tagállamban nincs olcsóbb lehetőség

A bizottság nemrég külön honlapot is létrehozott, amelyen a tudnivalókat ismerteti, illetve külön táblázatot is készített a 95 uniós szolgáltatóról, hogy azok megfelelően teljesítették-e a kötelezettségeiket.

Az összesítésből az is kiderül, hogy a 27 tagállam közül 23-ban van olyan szolgáltató, amely a meghatározott maximum díjnál olcsóbban kínálja a barangolást külföldön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×