eur:
388.75
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre több új lakás épül, de egyre kisebbek

Emelkedett az Ecostat ingatlanbarométere 2007 második negyedévében, azaz felélénkült a lakásépítési és lakásvásárlási kedv.

A használatba vett lakások száma az egy évvel korábban mért adatokhoz képest 2 százalékkal nőtt, az építési engedélyek száma pedig 7 százalékkal.

Az első hat hónapban több mint 21 ezer lakás építésére adtak engedélyt a hatóságok - mondta el az InfoRádióban a gazdasági kutatóintézet igazgatója.

Az Ecostat adatai szerint idén 32-33 ezer új lakás építésére lehet számítani. A projektek átlagos lakásszáma emelkedett a tavalyihoz képest, és csökkent az új lakások átlagos alapterülete - közölte Belyó Pál.

Az ingatlanok árai az inflációnak megfelelően, átlagosan 5-7 százalékkal emelkednek idén, de a jól felszerelt, nagyméretű lakások árai akár 10 százalékkal is nőhetnek.

Az év második felében várhatóan egyre több időt vesz igénybe, míg az értékesítők túladnak egy újépítésű lakáson. Az ár egyre inkább alku tárgya lesz. Az eladatlan lakásokra valószínűleg jelentős kedvezményeket adnak majd, de az igényes lakások iránt megnő a kereslet.

A használt lakás piacon a nagyméretű, jó beosztású lakások iránti kereslet élénkül a nagyvárosok központjaiban, stagnál a bel-budai zöldövezeti lakások kereslete, egyre nehezebb lesz eladni a magas rezsijű, hagyományos technológiával épített, vagy a panel lakásokat.

Az Ecostat ingatlanbarométere jelenleg 47,1 százalék, míg az előző negyedévben 43 százalék volt. A szám 2002-ben érte el az 57 százalékos csúcsot, azóta szinte folyamatosan esik. A trend azonban úgy tűnik, megfordul.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×