eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Az APEH sem tudja, hány orvos vallja be a hálapénzt

Az adóhivatalnál nincs kimutatás arról, hogy az orvosok hány százaléka veszi be a hálapénzt a személyijövedelemadó-bevallásába, mivel a bevallásokat név szerint és nem foglalkozás szerint tartják nyilván - mondta el az InfoRádiónak az APEH szóvivője. Bakonyi Ágnes hozzátette: a vagyonosodási vizsgálatokat lakossági bejelentés, és nem foglalkozási csoportok szerint indítja az adóhivatal, éppen ezért az orvosok sem számíthatnak fokozottabb figyelemre másoknál.

Nincs kimutatás arról, hogy az orvosok mennyi hálapénzt vallanak be, mivel az adóhivatalnál név, és nem foglalkozás szerint tartják nyilván az adózókat - mondta az InfoRádiónak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szóvivője.

Bakonyi Ágnes hozzátette: a már feldolgozott 3 millió 292 ezer bevallásból körülbelül 119 ezerben jeleztek az adózók "egyéb jövedelmet", azt azonban nem lehet tudni, hogy ez hálapénz, borravaló, nyugdíj, vagy bármi más, ami ebbe a kategóriába tartozik.

Az adóhatóság társadalmi, foglalkozási vagy más csoportba való tartozás alapján nem indít vagyonosodási vizsgálatot, csak akkor, ha felmerül a gyanú, hogy az adózónak sokkal nagyobb a vagyona, mint amilyen jövedelmet bevall, így elképzelhetetlen, hogy éppen az orvosokkal szemben induljon ilyen ellenőrzési folyamat - közölte a szóvivő.

Hozzáfűzte: ha azonban valaki bejelenti, hogy hálapénzt adott egy orvosnak, és ezt tudja hitelt érdemlően bizonyítani, az APEH vizsgálatot indíthat.

Emellett az adóhivatal vizsgálja, hogy betartják-e a magánrendelőkben a nyugtaadási szabályokat - közölte Bakonyi Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×