eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mire költi a PSZÁF a bírságokból befolyt pénzt?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a pénzintézetektől kapott felügyeleti díjból fedezi működési költségeit, de évente százmilliós nagyságrendű bírságot is kiszab. Az InfoRádió Binder Istvánt, a felügyelet szóvivőjét arról kérdezte, mire fordítják ezt a pénzt.

Tavaly 105,3 millió forintnyi bírság folyt be, ebből 2 millió forintot egy bírósági ítéletnek megfelelően visszautalt a felügyelet - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Hozzátette: ebben az összegben a korábban kirótt, de csak 2006-ban befolyt bírságok is benne vannak.

Binder István közölte: a jogi szabályozás értelmében a PSZÁF a bírságokból befolyt összegeket működési költségeinek fedezésére nem fordíthatja, ezzel a pénzügyi kultúra fejlesztését segítik elő.

Az összeg mintegy 80 százaléka intézményvédelmi alapokhoz jut el, így az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, a Befektetővédelmi Alaphoz és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alaphoz - mondta a PSZÁF munkatársa.

Binder István hozzáfűzte: a fennmaradó részt bírságpályázatokra fordítja a felügyelet. Ilyet legutóbb 2007 júniusában írt ki a szervezet kilenc témában, amelyek között szerepel például a pénzügyi csoportok kockázatainak vagy az euróra való átállás kihívásainak feltárása.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×