eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gráf: nem a szőlőtermelés csökkentésével kell mérsékelni a borfelesleget

Magyarország könnyebben juthatna földgázhoz és kőolajhoz, ha az Európai Unió a szőlőtermelés mérséklésével nem csökkentené az élelmiszerpiacot - vélekedik az agrárminiszter. Gráf József a köztévé reggeli műsorában azt mondta, a víz és az élelmiszer ugyanolyan stratégiai cikk lesz a közeljövőben, mint az energiahordozók.

Súlyos szakmai hibának tartja az agrárminiszter, hogy az Európai Unió a szőlőtermelés csökkentésével mérsékelné az uniós borfelesleget. Gráf József a Magyar Televízió Napkelte című műsorában azt mondta, a harmadik világ borai egyre nagyobb számban vannak jelen a közösségben, az EU viszont a szőlőtőkék kivágásáért adott támogatással ösztönözné kevesebb, de jobb minőségű bor termelésére az uniós gazdákat.

"Az élelmiszer, ahogy látszik is, ugyanolyan stratégiai cikk lesz, mint a gáz és az olaj. Még egy elem lép ide be, a víz. Ha kihasználjuk ezeket a lehetőségeket, akkor azt az egy hiányzó elemet, a gázt és a kőolajat, sokkal könnyebben meg tudjuk szerezni" - vélekedett.

Gráf József szerint nem a termelés csökkentésére, hanem a szerkezetváltásra és a bormarketingre kellene figyelmet fordítani.

A gyenge gabonatermés miatt várhatóan 15-20 százalékkal emelkednek az élelmiszerárak. A kormány azt ígérte, hogy ha ennél magasabb az áremelkedés, akkor beavatkozik. A tárcavezető viszont nem lát esélyt arra, hogy elszabadulnának az árak.

Gráf József 15-20 százalék körülire becsülte a reális élelmiszer-áremelkedést, de akkor sem kell az élelmiszerek mindegyikének az áfáját csökkenteni, csak néhány alapélelmiszerét.

"Például, ha a tőkehús áfáját 20-ról 5 százalékra csökkentenénk, akkor ez az összes többi készítményben megjelenne, és nem kell a kolbász és a sonka áfáját csökkenteni" - fejtette ki.

Gráf József elmondta, nehezen sikerült elfogadtatni az Európai Unióval, hogy Magyarország a közeljövőben 30 százalékkal növelni akarja a mezőgazdasági termelést. Azt viszont a miniszter egyedi sikernek értékeli, hogy a mezőgazdasági támogatások 48 százalékát modernizációra és gépesítésre fordíthatjuk - szemben a régió országaival, ahol csak 20-25 százalékos ez az arány.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×