eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A telefonbáró átvette a vezetést

Bill Gates 58 milliárd dollárja már csak a második helyre elegendő a Fortune 100-as listáján. A magazin augusztusi becslése szerint tizenhárom évi uralkodás után egy mexikói telefonbáró letaszította a Microsoft alapítóját a trónról.

A 67 éves Carlos Slim - vagy ahogy spanyol nyelvterületen nevezik, anyja leánykori családnevét is említve: Carlos Slim Helú - három latin-amerikai telefontársaság többségi tulajdonosa, és ez a három cég uralja a térség telekommunikációs piacát.

Mivel legnagyobb cége, az America Movil részvényei idén folyamatosan drágultak, már tavasszal sejteni lehetett, hogy vagyona még az idén meghaladja a Microsoft-tulajdonos Bill Gates-ét, akiről egyébként is köztudott, hogy részvényeit eladogatja és a befolyó pénzt a Gates alapítványnak adja.

Az alapítvány a szegénység leküzdését tűzte ki célul, 2000 óta 33 milliárd dollárt kapott a Gates-házaspártól, illetve a szintén amerikai milliárdos Warren Buffettől, akit Carlos Slim vagyonának növekedése áprilisban utasított az addigi másodikról a harmadik helyre.

A libanoni kereskedőcsaládból származó Carlos Slim addig sem kis vagyona igazán 1990-ben kezdett duzzadni, amikor egy francia-amerikai konzorciummal megvásárolta az addig állami kézben lévő mexikói telefontársaságot.

Ma az ő kezében van a mexikói vezetékes telefonpiac 90, illetve a mobilpiac 80 százaléka. 59 milliárd dolláros vagyona a mexikói GDP 7 százalékát teszi ki. Ahhoz, hogy Magyarország leggazdagabb embere is ilyen arányú vagyont birtokoljon, több, mint 1600 milliárd forinttal kellene rendelkeznie.

Carlos Slim internetes honlapján egyébként egy olyan fotó is található, amelyen együtt látható Bill Gatessel, egy közös üzleti vállalkozás sajtótájékoztatóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×