eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az osztrák kormány is beszállt a MOL-OMV vitába

Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter egyre inkább politikai dimenziót lát azokban a vitákban, amelyek akörül folynak, hogy az OMV esetleg felvásárolná a magyar MOL olajtársaságot. Az összeolvadást a miniszter értelmes dolognak tartja.

Immár az osztrák politika is megszólalt a MOL-OMV közötti felváráslási vitában. Martin Bartenstein gazdasági miniszter szerint a magyar kormány politikai szempontból közelít a kérdéshez.

"Sokáig távol tartottam magamat a vitáktól. A magyar kormány részéről azonban személyes politikai lépések történnek, amely a vállalatok közötti vitába egye inkább egy politikai értelmezést visznek" - mondta Martin Bartenstein a Der Standard című osztrák lap kedden megjelenő számában.

A lap a gazdasági minisztert idézve azt írta: nincs olyan uniós jog, amely a vállalatok közötti különbségtételt aszerint engedné meg, hogy ezek részben állami tulajdonban vannak-e vagy sem.

"Az OMV-MOL egyesülést én értelmesnek tartanám" - jelentette ki Martin Bartenstein. A miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz és a kínai állami alapok nézeteiről szóló fontos vitáknak nincs köze az OMV-hez és a MOL-hoz.

"Itt biztos nincs helye a protekcionizmusnak. A belső piacon az uniós szabályok érvényesek. A harmadik államokkal kapcsolatban azonban meg kell fontolni, hogy milyen mechanizmust, milyen tűzfalat használunk" - mondta az osztrák gazdasági miniszter.

Korábban a magyar miniszterelnök az InfoRádióban azt nyilatkozta: külföldi állami cég nem szerezhet jelentős tulajdonrészt magyar stratégiai vállalatokban.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem lehet kontroll nélkül megengedni azt, hogy amit itthon privatizáltak, azt egy másik állam kormánya közvetlenül vagy közvetve tulajdonba veszi. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×