eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MOL-pozíciók: nincs megállás az erősítésben

A MOL szerint csak 10 százalékos részesedése van az ÖMV-nak. Az olajtársaság kommunikációs munkatársa ezt megerősítette a portfolio.hu-nak. Az olajrészvényeknek a piacon kisebb ugyan a lendülete, a forgalma azonban továbbra is nagy.

Sajátrészvény-vásárlásra eddig 250 milliárd forintot költött a MOL két hét alatt. Ennek köszönhetően a teljes MOL-pakett nagyjából egyharmada felett bír jogokkal. A társasággal kapcsolatos hírek, az Magyar Fejlesztési Banknak kölcsönadott 10 százaléknyi rész, és a piaci forgalom azt sejtetik, hogy nincs megállás.

Pedig az egyik legfrissebb hír arról szólt, hogy az ÖMV-nak csak 10 százalékos részesedése van. Ezt a MOL kommunikációs munkatársa megerősítette a portfolio.hu-nak.

Igaz, az osztrák céget sem gátolja senki, hogy a MOL-hoz hasonlóan, valahol parkoltassa a fennmaradó 8 százalékos részt. Mindenesetre a MOL folytatja az eddigi stratégiát, azaz vásárol.

A cég reggel jelentette be, hogy kedden ismét 700 ezer darab részvényt vett 28.789 forintos átlag árfolyamon. Elemzők már felvetették, hogy 50 százalékig meg sem áll az olajtársaság, hiszen a kölcsönbehelyezés egy jól működő stratégia a 10 százalékos, jogszabály által előírt korlát megkerülésére.

Azaz lehet, hogy már nem csupán az ÖMV-nak szól az erőfitogtatás, hanem mindazoknak, akiknek megfordult a fejében a magyar olajtársaság felvásárlása. És ehhez kormányzati támogatást is kapott a cég.

Ugyanakkor ezzel a stratégiával a MOL gyakorlatilag kiszívja a piacról a likvid részvényeket, holott eddig a BÉT egyik meghatározó papírja volt. Tőzsdei szlenggel élve: döglött papír lesz belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×