eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megvalósíthatatlan elemek az ingatlanadó tervében

Várhatóan növeli majd az önkormányzatok bevételét az ingatlanadó, de még csak annyi biztos a tervezettel kapcsolatban, hogy az új adónem integrálja a jelenlegi, ingatlanokra vonatkozó adókat. Az InfoRádió által megkérdezett szakember a tervezet kétséges elemeire hívta fel a figyelmet.

Az eddigi hírek szerint a luxusadót, az építményadót, a telekadót, a kommunális adót és az üdülési adót integrálná az új ingatlanadó, várhatóan 2008 januárjától.

Ugyanakkor még nem lehet tudni, milyen módszerrel határozzák meg a hatóságok az ingatlanok értékét, amely alapján az adót kiróják majd. Emellett az sem tisztázott, hogy kinek fizetik majd az ingatlantulajdonosok az adónemet.

Jelenleg a helyi adókat minden önkormányzat egyénileg szabályozza, így van, ahol bizonyos adónemeket nem is vetettek ki. A főváros XV. kerületében például a kommunális adót - sok más helyhatósághoz hasonlóan - nem is szed az önkormányzat, építményadót is csak cégektől, lakosoktól nem.

Plusz bevételeket is hozhat

Hajdú László polgármester szerint nem biztos, hogy az önkormányzatnak megmarad ez a mérlegelési joga, így azonban az új adó pluszbevételt jelenthet a hivatalnak. Emiatt nőhetnek a lakosság terhei.

Az sem biztos, hogy a helyhatóságoknál marad-e az adóbevétel egésze. Budapesten például az ingatlanadót alkotó jelenlegi öt adónemből kettőt a fővárosi önkormányzat, hármat pedig a 23 kerületi önkormányzat szed vagy szedhet.A luxusadó összesen 564 budapesti alanyától 110 millió, az üdülési adóból pedig 10 millió forint bevétele származik évente a fővárosnak. A kerületi önkormányzatok az államkincstár információi szerint tavaly több mint 19 milliárd forint építményadót, csaknem 2,8 milliárd forint telekadót és 278 millió forint kommunális adót szedtek be.

Emellett nem csupán az a kérdés, hogy a hivatalok egymás között hogyan osztoznának meg az ingatlanadóból származó bevételen, hanem az is, hogy a központi költségvetés igényt tart-e bizonyos százalékára.

Nem lehet összevonni az illetékkel

A kormánypártok koalíciós szerződésében leírtak szerint összekapcsolnák az ingatlanvásárlás után fizetendő illetéket a januártól életbe lépő ingatlanadóval. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint azonban ez nem megvalósítható, mivel az illetéket egyszeri alkalommal kell fizetni, az ingatlanadót viszont minden évben.

Az azonban lehetséges, hogy az illeték alapját meghatározó vételi ár szolgáljon az ingatlanadó alapjaként is - tette hozzá.

Mint mondta, az ingatlanokra jelenleg is vetnek ki adót, bár ennek beszedése nem kötelező az önkormányzatok számára. De míg például az építményadót az alapterület alapján határozzák meg, a jövőre bevezetendő adó értékalapú lenne.

Az európai országok többségében szintén értékalapon vetik ki az ingatlanadót, amely jobban tükrözi a vagyon értékét. Mint mondta, természetesen egy 50 négyzetméteres lakásnak nem ugyanaz az ára, ha a várnegyedben van, vagy ha az ország keleti részében.

Elmondta azt is: az önkormányzatoknak a luxusadó bevezetésekor már ki kellett jelölni azokat a zónákat, amelyek alapján értékalapon kategorizálhatók az ingatlanok. Így elképzelhető, hogy az adó bevezetése már nem jár jelentős adminisztrációs feladattal a helyhatóságoknak, bár, mint mondta, ez attól függ, hogy mennyire lesz az bonyolult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×