eur:
389.61
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amerikai napelemgyár épül a tatabányai ipari parkban

Amerikai napelemgyár épül a tatabányai ipari parkban - jelentette Kóka János gazdasági miniszter amerikai tárgyalásairól. A beruházás értéke 26 milliárd forint, míg a kormány 2 milliárd forint készpénztámogatást és adókedvezményt adott a cégnek.

A Genesis Energy Nyrt.-nek a tőzsde honlapján közzétett közleményéből kiderül: a társaság egyedi kormánydöntés alapján a beruházás 99 és fél millió eurós értékének 37,5 százalékát érvényesítheti adókedvezményként, ez a jelenleg érvényes uniós szabályok szerint a legmagasabb elérhető kedvezmény.

Emellett 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is kap a magyar államtól a cég, de ez a támogatás csökkenti az adókedvezményt.

Az új vállalat éves szinten 80 megawatt összteljesítményű napelem gyártását tervezi, az üzem a tervek szerint közel 200 embernek ad munkát.

A gazdasági és közlekedési miniszter Washingtonban hangsúlyozta, hogy a beruházás nyomán keletkező költségvetési bevételek meghaladják a támogatás mértékét, ráadásul Kóka János szerint az iparág betelepülése kitörési pontot jelenthet Magyarország számára.

A minisztériumi háttéranyag szerint az ilyen gyárak magyarországi megtelepedése kedvező hatással lehet a beszállítókra, például az üvegiparban is. A szektort gyors technológiai fejlődés jellemzi, ezért komoly szerep jut a kutatás-fejlesztésnek.

A beruházás az év második felében kezdődik, és 2009 végére fejeződik be.

A befektetők kedvezően fogadták a bejelentést

A befektetők pozitívan fogadták a Genesisszel kapcsolatos hírt, a papír, felfüggesztése után, rögtön több mint 10 százalékos pluszban nyitott.

Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: az árfolyam valósággal felrobbant a bejelentés után, a befektetők kapkodtak a cég részvényei után.

A befektetőknek a bejelentés után derült ki, hogy reálisak lehetnek a cég által közzétett tervszámok, amelyeket kezdetben kétkedéssel fogadtak - tette hozzá az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×