eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A diákhitel összege és kamata sem változik

A 2007/2008-as tanévben is a mostanihoz hasonló feltételekkel vehetnek fel a felsőoktatásban tanulók diákhitelt - erről döntött a Diákhitel Központ igazgatósága.

Szeptembertől ugyanolyan kölcsönkategóriák közül választhatnak az egyetemisták és főiskolások, mint korábban - mondta az InfoRádióban a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

Õri András hozzátette: a hallgatók havi 30, 25, 21, illetve 15 ezer forintos kölcsönösszegek közül választhatják ki a nekik legmegfelelőbbet. A költségtérítéses diákok ennél több, havi 40 ezer forintnyi hitelhez is hozzájuthatnak.

A diákhitel kamata sem változik 2007. december 31-ig: továbbra is évi 9,5 százalék - közölte a kommunikációs igazgató.

A diákhitel-rendszer üzleti haszon nélkül, önköltségi elven működik, és a Diákhitel Központ az állam segítségével igen kedvező hiteleket vesz fel, hogy biztosítani tudja a hallgatói kölcsönök forrásszükségletét - közölte a szervezet munkatársa.

Ez az önfenntartó-önfinanszírozó rendszer a banki hiteleknél jóval kedvezőbb feltételekkel nyújt hitelt a felsőoktatásban tanulóknak, így a felvehető összeg megállapításánál a döntő szempont éppen a rendszer fenntarthatósága, ami a kölcsön alacsony kockázatú és az ügyfelek szempontjából biztonságos visszafizethetőségén alapszik.

Idén azért nem növekedett a kiutalható kölcsönösszeg, mert a gazdasági számítások és előrejelzések szerint az ügyfelek jövőbeni várható teherviselő képessége nem indokolta ezt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×