eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lemarad a kedvezményről az a cég, amelynek adótartozása van

Ha egy adózónak adótartozása van, az nem jogosult adókedvezményre - figyelmeztetett az adóhivatal a társasági adóbevallás utolsó napján. Ácsné Molnár Judit azt mondta: ha egy cég mégis élt a kedvezményekkel, úgy javítania kell bevallását. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke ugyanakkor úgy véli: mivel nincsen közvetlen összeköttetés az adóhatóság és az önkormányzatok adóosztályai között, ezért kicsi az esélye, hogy lebuknának a cégek az adókedvezmények igénybevételével.

A kedvezmény mértéke nem kicsi. A 2006-os évre vonatkozó bevallásban ugyanis a helyi iparűzési adó például 100 százalékban levonható a társaságiadó-alapból - közölte az APEH adójogi főosztályának munkatársa.

Erre azonban nem jogosultak azok a vállalkozások, amelyeknek 2006. december 31-én adótartozása volt - tette hozzá Ácsné Molnár Judit.

Ha egy cégnek úgy van tartozása egy adónemben, hogy egy másikban eközben túlfizetése van, akkor a tartozást ebben az esetben is figyelembe veszi az adóhivatal, kivéve, ha a vállalkozás kérte, hogy befizetését könyvelje át az APEH - közölte a szakértő.

Nem számít tartozásnak az sem, ha az adózó fizetési könnyítést kért a hivataltól - fűzte hozzá Ácsné Molnár Judit.

Nem biztos, hogy lebuknak

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a mostani szigorú értelmezése a vonatkozó szabályoknak, ezekkel pedig valószínűleg baj van, ha évekkel bevezetésük után kell őket magyarázni.

Zara László hozzátette: jelentős társaságiadó-bevételtől eshetett volna el az APEH, mivel a közteher az adóalapból is levonhatóvá vált.

A szakértő úgy véli: vita lehet olyan esetben, ha egy-egy cég úgy tartozik egy adónemben, hogy egy másikban túlfizetése van.

A jogszabályoknak mindig nagy hibája az, ha tudati magatartásokat próbál szankcionálni, ezért pontosítani kéne az adózásról szóló törvényt, hiszen jelenleg nem egyértelmű, hogy szándékos akcióként kell-e értelmezni a túlfizetést vagy sem - mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László hozzáfűzte: az APEH megnézheti az önkormányzati folyószámlákat, és ha a vizsgálat alapján kétségei lesznek, egyeztethet az önkormányzati adóhatóságokat, ez azonban nagyon lassú folyamat.

A szakértő szerint igen kevesen élnek majd az APEH által felkínált lehetőséggel, vagyis, hogy egy javított bevallást nyújtsanak be a társasági adóról. Még a nagy összegeket befizető cégek sem foglalkoznak majd a kérdéssel: inkább megvárják, hogy az adóhatóság észreveszi-e a hibát.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×