INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Ki lesz a jegybankelnök?

Infostart

Már decemberben meg kellett volna nevezni a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltjét - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csaba László közgazdász szerint a gördülékeny átadás-átvétel miatt az egyeztetést már novemberben meg kellett volna kezdeni az elnök személyéről. Ezt - szokás szerint - egy felhördülés követte volna, majd a szakma "megbarátkozik" a jelölttel, lezajlanak a bizottsági meghallgatások, és mire márciusban lejár a jelenlegi elnök, Járai Zsigmond mandátuma, már egy bevezetett személy foglalta volna el a helyét.

Eközben az új elnök is megismerkedett volna a sajtóval, és elfogadottá válik, hiszen a monetáris politika jórészt lélektani hatásoknak köszönhető.

A jelenlegi elnökről szólva Csaba László elmondta: Járai Zsigmond munkájának értékelését meghatározza, hogy mandátuma alatt vezetett be az MNB egy új típusú inflációscél követési rendszert.

Ennek lényege, hogy előre meghatározták az inflációt, és ehhez rendelték hozzá a pénzpolitikát. Ez egy új rendszer a korábbi csúszó leértékeléshez képest.

Ennek köszönhetően azok után, hogy korábban három éven át nem sikerült 10 százalék alá tornázni az inflációt, tavaly minden ellentmondás dacára nem érte el a 4 százalékot, miközben a hatósági árak jelentősen emelkedtek.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018