eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

Az OÉT elfogadta a bérajánlást

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 5,5-8 százalékos országos bruttó bérajánlást fogadott el a versenyszféra számára.

Az ajánlást az ágazati- és vállalati bértárgyalásokhoz, megállapodásokhoz adja meg az OÉT.

A korábbi években általában már a tárgyév előtti esztendő végén rendelkezésre állt az ajánlás, a múlt évben a szigorúbb gazdasági körülmények miatt viszont nehezebben vállaltak kompromisszumot a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek.

A tárgyalást a múlt év októberében kezdték. A tárgyalások elején a szakszervezetek még 15 százalék körüli országos bérajánlást kívántak elérni, mert számításaik szerint ez jelentette volna a reálbér néhány százalékos javulását.

A munkáltatói oldal viszont a nehezebb gazdasági körülményekre hivatkozva nem tartotta lehetségesnek a 3,5-6 százaléknál magasabb bérajánlást.

A tárgyalások elején hosszú ideig a munkáltatói oldal azt is vitatta, hogy teljesíthető-e több ágazatban a szakképzettek bérminimum tétele. Erre is megoldást kértek. A tárgyalások elején a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos bérajánlásra tett javaslatot.

Néhány hete a szakszervezetek már 8-11 százalékra mérsékelték igényüket, a munkáltatói oldal pedig már elfogadta volna a 4-7 százalékot. A kormányzati oldal akkor azt javasolta, hogy lehetőleg az 5,5-9 százalékos sávban állapodjanak meg.

A keddi tárgyaláson a szakszervezetek a megállapodás részévé kívánták tenni azt is, hogy az OÉT tegyen ajánlást a közszféra jelenleg folyó bértárgyalásához.

Ebben javasolnák, hogy a közszférában is érjék el legalább a versenyszférának ajánlott béremelés alsó, 5,5 százalékos mértékét.

A kormányzati oldal a javaslat tartalmi részével lényegében egyetértett, mert a közszféra szakszervezeteivel folytatott tárgyaláson is ilyen mértékről kívánnak megegyezni. Jelenleg keresik ennek finanszírozási módját.

A javaslat formai részével viszont a kormányzati oldal nem értett egyet. A kormányzati oldal képviselője hangsúlyozta: eddig sem volt gyakorlat, hogy az OÉT ajánlást tegyen egy másik független fórumnak, ahol a közszféra béremeléséről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×