INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

Az OÉT elfogadta a bérajánlást

InfoRádió / MTI

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 5,5-8 százalékos országos bruttó bérajánlást fogadott el a versenyszféra számára.

Az ajánlást az ágazati- és vállalati bértárgyalásokhoz, megállapodásokhoz adja meg az OÉT.

A korábbi években általában már a tárgyév előtti esztendő végén rendelkezésre állt az ajánlás, a múlt évben a szigorúbb gazdasági körülmények miatt viszont nehezebben vállaltak kompromisszumot a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek.

A tárgyalást a múlt év októberében kezdték. A tárgyalások elején a szakszervezetek még 15 százalék körüli országos bérajánlást kívántak elérni, mert számításaik szerint ez jelentette volna a reálbér néhány százalékos javulását.

A munkáltatói oldal viszont a nehezebb gazdasági körülményekre hivatkozva nem tartotta lehetségesnek a 3,5-6 százaléknál magasabb bérajánlást.

A tárgyalások elején hosszú ideig a munkáltatói oldal azt is vitatta, hogy teljesíthető-e több ágazatban a szakképzettek bérminimum tétele. Erre is megoldást kértek. A tárgyalások elején a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos bérajánlásra tett javaslatot.

Néhány hete a szakszervezetek már 8-11 százalékra mérsékelték igényüket, a munkáltatói oldal pedig már elfogadta volna a 4-7 százalékot. A kormányzati oldal akkor azt javasolta, hogy lehetőleg az 5,5-9 százalékos sávban állapodjanak meg.

A keddi tárgyaláson a szakszervezetek a megállapodás részévé kívánták tenni azt is, hogy az OÉT tegyen ajánlást a közszféra jelenleg folyó bértárgyalásához.

Ebben javasolnák, hogy a közszférában is érjék el legalább a versenyszférának ajánlott béremelés alsó, 5,5 százalékos mértékét.

A kormányzati oldal a javaslat tartalmi részével lényegében egyetértett, mert a közszféra szakszervezeteivel folytatott tárgyaláson is ilyen mértékről kívánnak megegyezni. Jelenleg keresik ennek finanszírozási módját.

A javaslat formai részével viszont a kormányzati oldal nem értett egyet. A kormányzati oldal képviselője hangsúlyozta: eddig sem volt gyakorlat, hogy az OÉT ajánlást tegyen egy másik független fórumnak, ahol a közszféra béremeléséről van szó.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018