eur:
392.89
usd:
355.62
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Gyurcsány és Kóka is jelen lesz Davosban

Szerdán kezdődik a svájci Davosban a világgazdasági fórum, amelynek idei fő témái az energiabiztonság és a klímaváltozás.

A graubündeni kanton tizenegyezres lélekszámú kisvárosa minden januárban néhány napra a világ fővárosává lép elő, olyan nagy számban érkeznek ide politikai és gazdasági vezetők.

Az idén oda látogató üzletemberek cégei becslések szerint tízezer milliárd dollárnyi összesített éves forgalmat, másképpen mérve a világ éves GDP-jének egynegyedét képviselik.

A nyitó beszédet Angela Merkel német kancellár mondja majd, kettős minőségben, hiszen az év első felében Németország az Európai Unió, az év egészében pedig a G8-ak soros elnöke.

Az ellentmondásos nézeteiről ismert amerikai politológus, Samuel Huntington szerint a davosi fórum a világ szinte összes gazdasági, politikai és nem utolsósorban katonai hatalmát koncentrálja néhány napra.

Éppen ezért menetrend szerint idén is több száz globalizáció ellenes tüntető érkezésére is felkészültek a svájci kisvárosban, amely körül 46 kilométeres körzetben lezárják a légteret a hét végéig.

Több éves távollét után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter személyében magyar résztvevői is lesznek a fórumnak.

A davosi találkozóval egy időben, annak mintegy ellenpólusaként Kenya fővárosában, Nairobiban tart még a Szociális Világfórum, amelyen idén többek között sok szó esett arról a Kubában elindított írástudatlanság elleni kampányról, amelyet sikere miatt már 68 országban alkalmaznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 15:22
×
×
×
×