eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tavaly 3,6 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek

Tavaly január-novemberben 3,6 százalékkal nőtt a reálkereset - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagos magyar nettó fizetés 109 ezer 800 forint volt.

A KSH életszínvonal-statisztikai főosztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: tavaly a bruttó keresetek átlagosan 7,7 százalékkal, míg a nettó bérek 7,4 százalékkal emelkedtek.

Az év második felében nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak, mint korábban, és a béreket terhelő járulékok is magasabbak lettek.

Lakatos Judit közölte azt is, hogy a bruttó átlagkereset tavaly 168 ezer 500 forint volt, a versenyszférában 159 ezer 100 forint, míg a költségvetési intézményeknél 192 ezer 500.

Ha iskolai végzettség szerint hasonlítjuk össze a foglalkoztatottak bérét, akkor kiderül, hogy a versenyszférában nagyobb különbség van a fizikai és a szellemi munkát végzők között, mint az állami szektorban.

A vállalkozásoknál a fizikai munkások nettó bére átlagosan 81 ezer forint, míg a szellemieké 142 ezer forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×