eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"A vihar előtti csend pillanatait éljük"

A növekvő társadalom- és egészségbiztosítási kiadások pénzügyi vihart okozhatnak az Egyesült Államokban - mondta a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke egy szenátusi meghallgatáson.

Ben Bernanke, a Fed nagyhatalmú elnöke először beszélt a költségvetési bizottságban, mióta a Demokraták múlt hónapban átvették a hatalmat a kongresszusban.

Bernanke arra figyelmeztetett, hogy a társadalom- és egészségbiztosítási kiadások növekedése olyan ördögi körbe kergetheti az országot, amelyben egymást üldözi a növekvő deficit és az ezzel együtt emelkedő kamatlábak.

A Fed elnöke szerint önmagában az a tény, hogy a 2006-os költségvetési hiány 70 milliárd dollárral volt kisebb a 2005-ös 319 milliárdnál, még nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok pénzügyei rendben lennének.

Nyugdíjban a "baby boom"

"A vihar előtti csend pillanatait éljük," mondta Bernanke, aki szerint rendkívül komoly pénzügyi gondokat okoz majd, hogy jövőre kezd nyugdíjba vonulni az úgynevezett "Baby Boom" nemzedék, vagyis a második világháborút követő gazdasági fellendülés közel két évtizede alatt született mintegy 78 - más források szerint 79 - millió amerikai.

A Fed elnöke azt mondta, hogy mire az egész generáció nyugdíjba vonul, a társadalom- és egészségbiztosítási kiadások a nemzeti jövedelem 13 százalékára ugranak majd a mostani 7 százalékról.

A mostani előrejelzések szerint az egészségbiztosítási kassza tizenegy éven belül kiürülhet, akkor pedig csak a jogosultak körének szűkítésével, vagy az aktív lakosság adóterheinek növelésével lehet majd működtetni a rendszert.

Javaslat nincs

Bernanke elmondta, hogy ha az ország holnap elkezdené rendbe tenni a két kassza finanszírozását, már akkor is tíz éves késésben lenne.

A Fed elnöke nem állt elő saját megoldási javaslattal, csupán felsorolta a nálunk is ismerősen csengő lehetséges megoldásokat: a nyugdíjkorhatár megemelése, illetve az adók vagy az adóalapok növelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×