eur:
386.83
usd:
358.53
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Ismét jöhet az olaj

Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztos bejelentette: órákon belül újraindul a Fehéroroszországon át Európába irányuló orosz olajszállítás.

Az orosz Transneft orosz csőmonopólium vezérigazgatója azt mondta: fokozatosan indul újra a szállítás a Barátság olajvezetéken, és csütörtökön valószínűleg már a szükséges kapacitással üzemel.

Szemjon Vainstock közölte: miután Fehéroroszország visszajuttatja a vezetékbe az "eltulajdonított" 80 ezer tonna kőolajat, csütörtökön a Barátság vezeték a megfelelő kapacitással újraindul.

Ez azt jelenti, hogy a vezetékbe először a 80 ezer tonna kőolajat kell visszajuttatni, és ezután nyitják meg a vezetéket Oroszország felől.

A konfliktus

A Transneft hétfőn állította le az orosz exportot, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország jogellenesen megcsapolta az európai, köztük a magyar vásárlóknak szánt olajat.

Fehéroroszország szerdán eltörölte a tranzitdíjat, amelyet a területén át Európába irányuló orosz olajra rótt ki.

A fehérorosz kormány szerdai ülésén, tekintettel az Oroszországgal létrejött megállapodásokra, hatálytalannak nyilvánította azt a döntését, amelyet a főcsővezetékeken folyó olajtranzit díjáról a múlt héten hozott.

Előzőleg egy minszki szóvivő kompromisszumról számolt be az olajvitában a két államfő telefonbeszélgetése után, és egy pénteki megállapodás lehetőségére utalt.

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője az InfoRádióban elmondta: Fehéroroszország közölte, hogy visszatáplálta a korábban lefoglalt olajmennyiséget a Barátság kőolajvezetékbe.

Hozzátette: a MOL szerda 15 óra óta a felszabadított stratégiai kőolajkészletet használja.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedd este adta meg a hozzájárulását naponta 15 ezer tonna kőolaj felszabadításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×