eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Továbbra is használhatjuk Emmát

A munkáltatók és munkavállalók továbbra is lekérdezhetik az adataikat az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból, az úgynevezett EMMÁ-ból azt követően is, hogy a nyilvántartás január elsejétől az APEH rendszeréhez kapcsolódik.

A munkáltatóknak, kifizetőknek egy új munkaviszony létesítését, vagy bármilyen változást a foglalkoztatásukban, 2007. január elsejétől az APEH felé kell bejelenteniük. Korábban ezt két helyre az illetékes egészségbiztosítási pénztáraknak és az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba jelentették.

A változtatást az elektronikus adatszolgáltatás bevezetésével indokolták. Február 12-étől minden munkáltató elektronikus úton, havonta szolgáltat adatot az adóhivatal felé, az általa foglalkoztatott dolgozóknak kifizetett jövedelmekről.

A későbbiekben ez a rendszer teszi majd lehetővé, hogy naprakész legyen a biztosítással rendelkezők nyilvántartása. Ami hosszú távon azt is kizárja, hogy a biztosítással nem rendelkezők, ingyenesen vehessenek igénybe egészségügyi ellátást.

A változtatások a bejelentésben, nem mentek zökkenőmentesen; a munkáltatói oldal részéről az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén elhangzott: nem álltak időben rendelkezésre a cégeknek a munkaviszony bejelentésére szolgáló adatlapok, s ez komoly gondokat jelentett.

Az adóhivatalnál viszont elmondták, hogy a T1041-es nyomtatvány a www.apeh.hu oldalról tölthető le, és elektronikus, vagy papír alapon is benyújtható az adóhatóságokhoz.

A munkavállalók is kifogásolták az új rendet. Lengyel Zoltán, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvivője szerint nehezen érthető miért költöttek évekkel ezelőtt több milliárd forintot a Munkaerőpiaci Alapból az EMMA rendszerének kialakítására, ha a jövőben nem használható majd ez a nyilvántartás.

Az adatbázis létrehozásának egyik célja az volt, hogy a munkavállalók bármikor lekérdezhessék, hogy a munkáltatójuk bejelentette-e őket, azaz legálisan foglalkoztatják, és megfizették-e utánuk a társadalombiztosítási járulékot.

A munkaügyi tárca és az APEH közös közleménye szerint azonban, az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis nem szűnik meg. A munkavállalók saját adataikat, a jövőben is az eddig kiadott PIN-kód segítségével az interneten lekérdezhetik, vagy személyesen a munkaügyi kirendeltségeken érdeklődhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×