eur:
392.83
usd:
354.37
bux:
72365.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Kapaszkodót kínálhat az erős forint az infláció ellen

Az erős forint féken tarthatja az idén felgyorsuló inflációt - mondta az InfoRádiónak a GKI vezérigazgató-helyettese. Az erősödő árversenyben azonban lehetnek olyan cégek, amelyek nem tudják majd tartani a lépést.

Karsai Gábor kijelentette: a forint erősödése mindenképpen jó az importőröknek, az olcsóbb behozott termékeken keresztül pedig kedvező az infláció szempontjából.

A tartós fogyasztási cikkek már a tavalyi forintgyengülés idején is olcsóbbak lettek, most ez a folyamat még erősebb lehet; továbbá az élelmiszerek drágulását is fékezheti az olcsóbb import - tette hozzá.

A forint erősödése nem kedvez viszont az exportáló vállalatoknak, bár a GKI vezérigazgató-helyettese nem tartja túl jelentősnek ezt a hátrányt. A nagy exportálók általában nagy importtartalommal is dolgoznak, másrészt a fedezeti ügyletek segítenek kivédeni az árfolyamkockázatot.

Karsai Gábor szerint ugyanakkor az élelmiszeripari exportőröknek és a más szektorokban dolgozó kisebb cégeknek jelentős nehézségeket okoz az erős forint.

A kisebb cégeknek az olcsóbb import akár a létükbe is kerülhet, de az emberek többsége - és nem csak a külföldre utazók - számára ez kedvező folyamat - hangsúlyozta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×