INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

Az írek költik a legtöbbet a karácsonyra

Infostart

Az írek költik a legtöbbet, a hollandok a legkevesebbet karácsonyi ajándékokra - derül ki a Deloitte európai felméréséből. A legkevesebb ajándékot a németek, a legtöbbet az írek és a ciprusiak veszik.

A vásárlási láz növekedésével számol 2006-ban a Deloitte európai felmérése. Az európai vásárlók nagy része ugyanis optimistábban ítéli meg országának gazdaságát, illetve saját vásárlóerejét, mint egy éve.

Ez a pozitív hozzáállás kedvez az év végi költekezésnek: az európai vásárlók mintegy 86 százaléka nagy ünneplést tervez karácsonyra.

A karácsonyi költségvetés legnagyobb részét mindenütt ajándékokra költik.

Egész Európát tekintve változatlanul a hollandok költenek a legkevesebbet, a legnagyobb költekezők az írek a háztartásonkénti több mint 1.300 euróval.

A feltörekvő országok fogyasztói, az orosz, török, ciprusi háztartások jövedelmük több mint 10 százalékát költik a karácsonyi ajándékokra, szemben a hollandokkal, akik alig több mint 1 százalékot szánnak fizetésükből erre a célra.

Az alacsony európai születési statisztikák miatt az ünnep egyre kevésbé szól csak a gyermekekről. A legtöbb ajándékot most már a rokonsághoz tartozó felnőtteknek vásárolják. Kivétel ez alól Hollandia, ahol még mindig a gyerekeknek jut a legtöbb ajándék.

A legkevesebb ajándékot a németek veszik, háztartásonként kilencet, míg a legtöbbet szám szerint 18-at az írek és a ciprusiak vásárolják.

Egész Európára jellemző, hogy a tömött bevásárlóközpont a karácsonyi ünnepek legfrusztrálóbb jellegzetessége. A csak erős könyökmunkával áthatolható tömegben történő ajándékvásárlás helyett a fogyasztók idén nem vártak az utolsó pillanatig, hanem már novemberben elkezdték a bevásárlást.

Tovább hódít az internetes vásárlás. A világhálón vásárlók száma Nyugat-Európában a legmagasabb. Idén ez az arány a 60 százalékot is elérheti.

A leggyakrabban on-line vásárolt termékek a CD-k, a DVD-k és a könyvek. A divat is feljövőben lévő kategória, csakúgy, mint az ajándékutalványok, amelyek jelenleg az ötödik legkedveltebb ajándéknak számítanak Európában.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018