eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az írek költik a legtöbbet a karácsonyra

Az írek költik a legtöbbet, a hollandok a legkevesebbet karácsonyi ajándékokra - derül ki a Deloitte európai felméréséből. A legkevesebb ajándékot a németek, a legtöbbet az írek és a ciprusiak veszik.

A vásárlási láz növekedésével számol 2006-ban a Deloitte európai felmérése. Az európai vásárlók nagy része ugyanis optimistábban ítéli meg országának gazdaságát, illetve saját vásárlóerejét, mint egy éve.

Ez a pozitív hozzáállás kedvez az év végi költekezésnek: az európai vásárlók mintegy 86 százaléka nagy ünneplést tervez karácsonyra.

A karácsonyi költségvetés legnagyobb részét mindenütt ajándékokra költik.

Egész Európát tekintve változatlanul a hollandok költenek a legkevesebbet, a legnagyobb költekezők az írek a háztartásonkénti több mint 1.300 euróval.

A feltörekvő országok fogyasztói, az orosz, török, ciprusi háztartások jövedelmük több mint 10 százalékát költik a karácsonyi ajándékokra, szemben a hollandokkal, akik alig több mint 1 százalékot szánnak fizetésükből erre a célra.

Az alacsony európai születési statisztikák miatt az ünnep egyre kevésbé szól csak a gyermekekről. A legtöbb ajándékot most már a rokonsághoz tartozó felnőtteknek vásárolják. Kivétel ez alól Hollandia, ahol még mindig a gyerekeknek jut a legtöbb ajándék.

A legkevesebb ajándékot a németek veszik, háztartásonként kilencet, míg a legtöbbet szám szerint 18-at az írek és a ciprusiak vásárolják.

Egész Európára jellemző, hogy a tömött bevásárlóközpont a karácsonyi ünnepek legfrusztrálóbb jellegzetessége. A csak erős könyökmunkával áthatolható tömegben történő ajándékvásárlás helyett a fogyasztók idén nem vártak az utolsó pillanatig, hanem már novemberben elkezdték a bevásárlást.

Tovább hódít az internetes vásárlás. A világhálón vásárlók száma Nyugat-Európában a legmagasabb. Idén ez az arány a 60 százalékot is elérheti.

A leggyakrabban on-line vásárolt termékek a CD-k, a DVD-k és a könyvek. A divat is feljövőben lévő kategória, csakúgy, mint az ajándékutalványok, amelyek jelenleg az ötödik legkedveltebb ajándéknak számítanak Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×