eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország lemaradt

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint a magyar versenyképességi index 2006 első felében romlott. Az üzleti környezetet jellemző index értéke pedig zuhant az első félévben, majd a harmadik negyedévben kissé emelkedett.

A kutató elnöke az InfoRádióban elmondta: 2000 után Magyarország, Csehország és Szlovákia versenyképessége gyorsan javult, míg Lengyelország és Szlovénia lassabb fejlődést produkál.

Vértes András azt mondta: a folyamat azonban csak 2005 végéig volt kedvező Magyarország számára. Jelenleg az ország még jobb helyzetben van a lengyeleknél és a szlovénoknál, a csehekhez és a szlovákokhoz képest azonban érezhető a lemaradásunk.

A rangsor összeállításához a beruházási ütem mellett figyelembe vették a foglalkoztatás alakulását, az egy főre vetített termelékenységet valamint a termelési költségeket vették alapul, valamint azt, hogy az üzleti élet szereplői hogyan érzik magukat.

Jellemző, hogy az üzleti élet szereplői Magyarországon a választásokat megelőzően a legoptimistábbak. 2002 tavaszán és 2006 tavaszán a bizalmi index a politikai ígéretek hatására kiemelkedő volt, míg 2004 első negyedévében, azaz az európai uniós csatlakozás előtt, illetve jelenleg, a megszorító csomag bejelentése után a mélypontot érte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×