eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Veszélybe kerülhet Szlovákia euró-csatlakozása?

A szlovák jegybank még várhatóan az idén ujabb alapkamatemelésre készül. Erre főleg a rohamosan erősödő korona és az infláció alakulása ad okot, ami miatt csúszhat az euró 2009-es bevezetése.

Ivan Sramko, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, aki nemrégen résztvett az EU monetáris tanácsának frankfurti ülésén jelezte, hogy Pozsony nem zárja ki az újabb alapkamat-emelést.

Az elmúlt napokban a szlovák pénznem ujabb történelmi rekordodkat döntögetett. A korona gyors támadást inditott a pénzpiac által lélektani határnak tartott 36 koronás árfolyam ellen, a hét utolsó munkanapján egy euró már csak 36 korona 10 fillért ért.

Annak ellenére, hogy a Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint októberben némileg mérséklődött az infláció, mely 3,7 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban, az elemzők úgy tartják, hogy ez a folyamat az év végén ismét változni fog.

Az elemzők attól félnek, hogy a pénzromlás esetleges gyorsulása veszélyeztetheti a maastrichti kritériumok betartását és emiatt csuszhat az euró bevezetésének 2009 január elsejére tervezett időpontja.

A jegybank az idén már négyszer, összesen 175 bázisponttal emelte az alapkamatot, mely jelenleg 4, 75 százalékon állapodott meg. A nemzeti bank elnöke szerint valószinű, hogy az év végéig még legalább 0,25 százalékkal emelik az alapkamatot.

Ennek elsősorban azok örülnek majd, akik megtakarításaikat banki betétekben helyezték el, a másik oldalon drágulnak majd a hitelek.

Pozsony a jelek szerint tartani tudja az euró bevezetésének ütemtervét, melyet - szakemberek szerint - egyedül az infláció kedvezőtlen alakulása veszélyeztethet.

Sokan attól tartanak, az emelkedő energia és élelmiszerárak miatt jövőre az inflációt nem sikerül majd központi intézkedésekkel kordában tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×