eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb adócsomagon dolgozik a kormány

Újabb adócsomag jön - írja a Népszabadság. Veres János pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség fórumán jelentette be, hogy száz paragrafusból álló adómódosítási javaslatot nyújt be a kormány a parlamentnek. A csomag részeként az egészségügyi járulékot a jövőben az őstermelőknek, sőt még a háztartásbelieknek is meg kellene fizetniük.

Ha soká tart a vihar, elbizonytalanodik a tőke - nyilatkozta a Népszabadságnak a budapesti washingtoni nagykövet. April Foley közölte, az elmúlt hetek magyarországi eseményeiről tájékoztatta az amerikai elnököt, a kormányzatban komoly igény volt arra, hogy árnyaltabb képet kapjanak a történésekről. Szerinte az Egyesült Államokat egyáltalán nem aggasztják az elmúlt időszak belpolitikai eseményei. - Kellene valamiért aggódnom? - idézte a nagykövet Bush elnököt. A diplomata úgy látja: némi instabilitás után a demokratikus intézményrendszer erősnek bizonyult, a pártok alkotmányosan keresték a megoldást, a szélsőjobboldal pedig nem számottevő.

A Magyar Nemzet Brutális ágyszámleépítés címmel közöl cikket. A lap információi szerint 60 ezerről körülbelül 43 ezerre csökkentenék az aktív, azaz főként gyógyításra szolgáló ágyak számát. Ez az első hivatalos adat, amelyet az Egészségügyi Minisztérium eddig beismert. A krónikus betegek ellátásra a jelenlegi 20 ezer helynél több, körülbelül 27-28 ezer szolgálna. A tárca tervei szerint a jelenlegi mintegy 80 ezer férőhely helyett csak 71 ezer fogadná a betegeket.

A Magyar Nemzetből kiderül, Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Budapesten csak szavakban hirdetett együttműködést az MSZP-SZDSZ koalíció, a gyakorlatban az ellenkezőjét bizonyítja. Tarlós István szerint a régiós testületekből kiszorították a jobboldalt. Demszky Gábor főpolgármester viszont továbbra is a kormány hivatalos ígéreteiben bízik.

Bill Gates road show-ról ír az Index. Mintha váratlanul a Rolling Stones érkezett volna a müncheni vásárvárosba, az addig békésen konferenciázgató több mint háromezer öltönyös-nadrágkosztümös Microsoft marketingmenedzser, partnereik és üzletfeleik egymás sarkán taposva, egy emberként rohanták meg a bajor főváros legnagyobb konferenciatermét hétfőn késő délután, amikor Bill Gates személyesen jelent meg a színpadon. A világ leggazdagabb embere a szoftveróriás webes alapokra helyezett és online közösségekkel megtámogatott új üzleti megoldásai, a Microsoft Business Sollutionsről nemrégiben Microsoft Dynamicsnek átkeresztelt vállalati szoftvercsomag mellett a novemberben megjelenő új Office-ről és a Vistáról, valamint a harmadik világot dollármilliárdokkal támogató Bill és Melinda Gates Alapítványról is szót ejtett.

21 milliárd forintért vettek meg 22 áruházat - írja az Index. Az SCD Csoport tavaly decemberben megvásárolta a magyarországi élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedelem egyik meghatározó szereplőjét, az Interfruct Kft.-t, majd alig egy évvel később felvárásolta és értékesítette 82,5 millió euróért (21,5 milliárd forint) a Cash and Carry-lánc kereskedelmi ingatlanjait. A vevő egy, a londoni tőzsdén is jegyzett befektetési cég.

Szegényes lesz az idei ünnep? - teszi fel a kérdést a Napi Gazdaság. A korábbi éveknél szerényebb karácsonyra számítanak az áruvásárlási hiteleket nyújtó bankok. A lapnak adott válaszokból kiderül, a megszorító csomag hatására már ez év végén apadhat a költekezési kedv. A kereskedelem is óvatos, nem kockáztat újdonságokkal, leginkább a hagyományos karácsonyi termékekre koncentrál. Az ünnepi asztalra szánt étkek termelői közül a hallal, pulykával foglalkozók 10-15 százalékos áremelést tartanak szükségesnek a főszezonban, ám ezt nehezen tudják érvényesíteni. A turizmusban egyelőre nem kongatják a vészharangot, sőt a karácsonyt otthonuktól távol töltők egyre növekvő táboráról beszélnek.

Mindenképp fizetni kell az orvosságok gyártóinak - írja a Világgazdaság. Bármilyen formában fogadja el hétfőn a parlament a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, a cégeknek legalább 45 milliárd forinttal hozzá kell járulniuk az egészségbiztosító jövő évi, 364 milliárd forintos költségvetéséhez. Ám meglehet, hogy a terhek nagyobb mértékben sújtják a 4.500 forintnál drágább, elsősorban importált készítményeket forgalmazókat, mint a magyarországi gyártókat. Ez utóbbiak örülnek a hazai ipar védelmének, az innovatív gyártók szerint azonban ez ellentétes az uniós irányelvekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×