INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

A külföldi befektetők kezében a forint?

Infostart

A külföldi befektetők jelentős mértékben tudják befolyásolni a forint árfolyamának alakulását - hangzott el a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügyi piacokról tartott konferenciáján. Gereben Áron, a Jegybank vezető közgazdasági szakértője szerint a befektetők ilyen viselkedése a világ többi devizapiacán is megszokottnak számít, nem jelent veszélyt a pénzügyi szektor stabilitására.

A külföldi szereplők jelentős mértékben képesek befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Úgy tűnik, hogy a hazai árjegyző bankok információforrásként használják a külföldi szereplők ügyfélmegbízásait, és ezek az információk előbb utóbb beépülnek az árfolyamba - mondta az InfoRádiónak a jegybank vezető közgazdásza.

Gereben Áron szerint ez azonban nem magyar sajátosság, általában a devizapiacokra jellemző, hogy a nagy pénzügyi szereplőktől származó ügyletkötések az árfolyamra jelentős hatással lehetnek, pontosan azért mert ezek a szereplők azok, akik a legtöbb információval rendelkeznek a gazdaságról.

Ezek a hatások ugyanakkor nem feltétlenül destabilizációs hatások, hanem a piac normális működésének részei. Így nem feltétlenül jelentenek veszélyt a hazai pénzügyi szektor stabilitására - hangsúlyozta Gereben Áron.

A magyar devizapiac strukturális jellemzőiben nagyon hasonlít a fejlett devizapiacokra - tette hozzá a jegybank vezető közgazdásza, aki szerint nagy különbség a méretekben van.

A fejlett devizapiacok a magyarhoz képest tízszeres, százszoros összegeket mozgatnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018