eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ki fizeti meg az elbaltázott óriásgép számláját?

Párizsban német-francia csúcstalálkozót tartanak, amelyen a két kormány csaknem valamennyi tagja részt vesz. Angela Merkel német kancellár első kézből tájékoztatta Jacques Chirac elnököt az orosz államfővel folytatott keddi tárgyalásairól. Fontos helyen szerepeltek a közösen gyártott repülőgép, az Airbus A-380-as problémái is.

A francia elnök és a német kancellár párizsi találkozójával egyidőben érkezett az Airbus új elnöke Hamburgba, hogy tájékoztassa a világ legnagyobb repülőgépét összeszerelő gyárrészleg vezetőit takarékossági terveiről. Ezt az teszi szükségessé, hogy az óriásgép leszállítását technikai problémák és gyártási fennakadások késleltetik, ezért óriási engedményeket kell tenni a megrendelőknek.

Az Airbus új elnöke, Louis Gallois elsősorban a német felet hibáztatja a késedelemért, és fontolóra vette a mintegy hatezer embert foglalkoztató hamburgi összeszerelő üzem bezárását, amit Berlinben megütközéssel vettek tudomásul. Angela Merkel párizsi tárgyalásán szót emelt az Airbus németországi vállalatainak megőrzése érdekében.

Az 1970-ben alakult európai repülőgépgyár Nagy-Britanniában, Spanyol- és Franciaországban, valamint Németországban létesített üzemeket, amelyek közül a végső összeszerelést a toulousei és hamburgi részlegben végzik.

Mi lesz a menekültekkel?

A kancellár és a francia köztársasági elnök megvitatta az európai alkotmány ügyét, amelynek elfogadtatását Angela Merkel fő feladatának tűzte ki, miután Berlin januárban átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Az Afrika felől szünet nélkül érkező menekültek ügye is fontos helyen szerepel a párizsi tárgyaláson, csakúgy, mint az iráni atomkísérletek, valamint az észak-koreai nukleáris robbantás.

A két vezető Koszovóval kapcsolatban mind az albán kisebbség, mind a szerb kormányt az eddiginél nagyobb rugalmasságra szólította fel, mert csak így remélhető a már jóideje húzódó válság tartós megoldása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×