eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György

Csődhullám a Gyurcsány-csomag előtt és után

Az idei év első félévében 14 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, mint tavaly. Bár ezt a nagyarányú emelkedést a szakemberek a csődtörvény módosításának tudják be, az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító igazgatósági tagja arra figyelmeztet, hogy a kormány megszorító csomagja az év második felében újabb csődhullámot eredményezhet.

Kozma András szerint elsősorban annak köszönhetően nőtt meg ilyen nagy mértékben a csődöt jelentő cégek száma 2006 első félévében, hogy július 1-jén lépett hatályba a csődtörvény módosítása.

A szakember rámutatott arra, hogy az új jogszabály több olyan hitelezővédelmi elemet is tartalmaz, amely szűkíti azoknak a vállalkozóknak a mozgásterét, akik a csődeljárásokat üzleti vállalkozásként használják.

Ezeket a szigorúbb szabályokat kikerülendő, sok csőd szélére jutott vállalkozás inkább még az első félévben indította el a felszámolási eljárást - vélekedett Kozma András.

Az év második felében azonban már a tényleges gazdasági körülmények és a kormányzati megszorító csomag hatására várják a csődeljárások számának növekedését.

A szakember elmondta: becslésük szerint legalább 8-10 százalékkal fog nőni 2006 év végére a 2005-ös állapotokhoz képest a felszámolási eljárás alá került cégek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×