eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A pénzügyminiszter szerint nem kell pótköltségvetés

Nme lát okot pótköltségvetés készítésére a pénzügyminiszter. Veres János azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a tárca adatai szerint márciusban a várakozásoknál több mint 91 milliárddal nagyobb - 353,7 milliárd forint - volt az államháztartás hiánya. A Fidesz szerint a hibás gazdaságpolitika a felelős a tervezett deficit túllépéséért.

A pénzügyi tárca vezetője az InfoRádióban hangsúlyozta: a mostani folyamatok alapján tartani lehet az éves hiánycélt, de - mint mondta - ha később szükség lesz változtatásra, akkor megteszik a lépéseket.

Veres János megismételte: a nagyobb hiány oka a felgyorsult uniós kifizetések, a vártnál több jövedelemadó-visszaigénylés, valamint a felső áfakulcs januári csökkentésének hatása.

Hiller: az egyik legfontosabb feladat a hiány rendezése lesz

A szocialista párt elnöke is azt hangsúlyozta: nem lesz szükség sem új, sem pótköltségvetésre, "a második Gyurcsány-kormány megalakulása után azonban az egyik legfontosabb teendő a költségvetési hiány rendezése, illetve a rendezés megkezdése lesz".

Hiller István szerint átalakítják a kormányzati struktúrát, lecsökkentik a minisztériumok és a háttérintézmények számát, valamint csökkentik a bürokráciát, és sor kell hogy kerüljön az egészségügy szerkezeti átalakítására is.

Fidesz: választási költekezés

A Fidesz alelnöke az InfoRádióban azt mondta: választási költekezést folytat a kormány. Varga Mihály szerint erre utal a gázárkompenzáció és az uniós támogatások idő előtti kifizetése.

Az ellenzéki politikus úgy véli: a rossz gazdaságpolitika az oka a magas államháztartási hiánynak.

Pesszimista szakértők

A költségvetési folyamatok kicsúsztak az irányítás alól - véli Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár. A jegybank volt elnöke szerint nem tartható az év végére tervezett deficit.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ebben a helyzetben a gazdaságnak elemi érdeke az új magyar kormány stabilitása. Parragh László az InfoRádióban azt is kijelentette, hogy a kormánynak meg kell változtatnia az elosztó rendszerek működését.

Adózási fegyelem és új alkurendszer

Az AmCham vezérigazgatója szerint a kiugróan magas államháztartási hiány mérséklése érdekében erősíteni kellene a magyarországi adózási fegyelmet. Fáth Péter az InfoRádióban úgy vélekedett, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó bevezetése is okolható a hiányért, mert az eva csökkenő adó- és társadalombiztosítási bevételeket eredményezett.

Az államháztartás helyzete miatt az új kormány adóemelésre és kiadáscsökkentésre kényszerül, mert nincs más választása - mondta Bogár László közgazdász az InfoRádióban. A szakértő szerint ezek elhibázott lépések, az igazi megoldás az lenne, ha új alkurendszert alakítnának ki a multinacionális szektorral.

Elemzők szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy tartható a tervezett államháztartási hiánycél. A szakértők úgy vélik: az új kormány megalakulása után azonnal költségvetési kiigazításra van szükség.

Kuncze: a hiány kezelhető

Igaz ugyan, hogy a negyedéves államháztartási deficit több, mint az éves előirányzat fele, ám a hiány kezelhető - véli az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor szerint a költségvetés a bevételek növelése nélkül, csupán a kiadások szigorú ellenőrzésével egyensúlyban tartható.

A politikus az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az első három hónap kiadásait olyan tételek is növelik, amelyek az év további részében nem jelentkeznek, ilyen a 13. havi bérek kifizetése. Elmondta azt is, hogy a vállalatok 25 százalékos áfát igényelnek vissza, míg az áfabevételek már csak 20 százalékos adóból adódnak.
A szabad demokrata elnök szerint tartható az idei hiány. A politikus elmondta azt is, hogy szeptemberig a kormánynak el kell készítenie az euró bevezetéséhez szükséges, hihető konvergencia-programot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×