eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ketyeg a devizahitel-bomba?

Napközben 267 forintnál is többet ért egy euró, a CIB Bank elemzője szerint a magyar fizetőeszköz gyengülését az Egyesült Államokból érkező hírek okozták.

Trippon Mariann az InfoRádióban elmondta: a nemzeti deviza csökkenésének trendje a feltörekvő piacok egészét érintette.

Ezeken a piacokon az elmúlt hetekben meglehetősen bizonytalanná vált a hangulat. A mai gyengülés közvetlen kiváltó oka az Egyesült Államokban kedden megjelent, a vártnál magasabb termelői árindex adat - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban emiatt felerősödtek a kamatemelési várakozások és az ötéves csúcs közelébe emelkedett az amerikai állampapírok hozama - mondta az elemző.

Trippon Mariann szerint a forint azért nem tud a gyengülés után - a régió más devizáihoz hasonlóan - ismét megerősödni, mert régiós összehasonlításban a magyar fundamentumok gyengébbek.

Amikor a feltörekvő piacokon az általános hangulat romlik, olyankor a befektetők jobban koncentrálnak azokra a fundamentumokra, amelyeket optimista környezetben figyelmen kívül hagynak - tette hozzá.

Az elemző úgy vélekedett: ez az oka annak, hogy az elmúlt időszakban a forint alulteljesített.

Trippon Mariann várakozásai szerint a közeljövőben megmarad a forint/euró árfolyam nagy ingadozása.

A választásokig jelentősebb erősödésre minimális az esély. Ha a feltörekvő piacok megítélése nem javul számottevően, akkor az euró elérheti a 270 forintos szintet is - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×