INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ketyeg a devizahitel-bomba?

Infostart / InfoRádió
Napközben 267 forintnál is többet ért egy euró, a CIB Bank elemzője szerint a magyar fizetőeszköz gyengülését az Egyesült Államokból érkező hírek okozták.

Trippon Mariann az InfoRádióban elmondta: a nemzeti deviza csökkenésének trendje a feltörekvő piacok egészét érintette.

Ezeken a piacokon az elmúlt hetekben meglehetősen bizonytalanná vált a hangulat. A mai gyengülés közvetlen kiváltó oka az Egyesült Államokban kedden megjelent, a vártnál magasabb termelői árindex adat - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban emiatt felerősödtek a kamatemelési várakozások és az ötéves csúcs közelébe emelkedett az amerikai állampapírok hozama - mondta az elemző.

Trippon Mariann szerint a forint azért nem tud a gyengülés után - a régió más devizáihoz hasonlóan - ismét megerősödni, mert régiós összehasonlításban a magyar fundamentumok gyengébbek.

Amikor a feltörekvő piacokon az általános hangulat romlik, olyankor a befektetők jobban koncentrálnak azokra a fundamentumokra, amelyeket optimista környezetben figyelmen kívül hagynak - tette hozzá.

Az elemző úgy vélekedett: ez az oka annak, hogy az elmúlt időszakban a forint alulteljesített.

Trippon Mariann várakozásai szerint a közeljövőben megmarad a forint/euró árfolyam nagy ingadozása.

A választásokig jelentősebb erősödésre minimális az esély. Ha a feltörekvő piacok megítélése nem javul számottevően, akkor az euró elérheti a 270 forintos szintet is - fűzte hozzá.


A címlapról ajánljuk