eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Ilyen is van: kevés a rum Kubában

Rumhiány állhat elő Kubában, mivel egy év alatt mintegy 42 százalékkal esett vissza az előállított rum mennyisége, idén januárban már csak 248 ezer liter jutott a kubaiaknak, 200 ezer literrel kevesebb, mint egy éve.

A rumhiányt az elégtelen cukormennyiség okozza. Ennek előzménye, hogy Fidel Castro kubai államfő egy éve mondott beszédében meghirdette: eljárt az idő a cukoripar felett, a jövő a szolgáltatásoké, a korszerű és nagy hozzáadott értéket tartalmazó terméké.

A cukor nem más, mint a rabszolgaság és a tömeges írástudatlanság háromszáz éves korszakának jelképe - tette hozzá Kuba vezetője.

Bezzeg a fénykorban

A kubai cukoripar termelése az 1970-80-as években az évi 7 millió tonnát is elérte, az ágazat több mint 2 millió embernek adott munkát.

Az iparágat azonban erősen sújtotta a Szovjetunió megszűnése, hiszen az ország korábban a kubai cukor fő vásárlója volt.

Az 1990-es években már csak évi 4 millió tonna, 2003-ban már csak 2,5 millió tonna cukrot állítottak elő Kubában.

Az ágazat átalakítása jegyében 2002-től a gyárak felét bezárták, a cukornád-ültevények 62 százalékán más növényeket termesztenek, a dolgozók egy részét átképezték.

Elavult gyárak

Most azonban ismét nagy a sürgés a cukornádföldeken, hogy a cukor világpiaci árának emelkedéséből hasznot húzhasson az ország.

Az idén 1,5 millió tonna cukor előállítását tervezik, ebből 700 ezer tonnát belső fogyasztásra. Az elavult gyártókapacitás azonban kétségessé teszi ennek elérését.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×