eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kazah-azeri olajszállítás

Kazahsztán és Azerbajdzsán rövidesen aláírja a kazahsztáni nyersolajnak a Baku-Ceyhan-i csővezetéken át történő szállításáról szóló megállapodást - közölte a kazahsztáni állami vállalat a KazMunaiGas vezetője.

A Kazahsztanszkja Pravdában közölt nyilatkozatában a cégvezető kifejtette, hogy a minisztériumok már minden kérdést letárgyaltak, és a megállapodást a közeljövőben aláírhatják.

A Baku-Ceyhan kőolajvezeték a tervek szerint napi több mint 1 millió hordó nyersolajat szállít majd a Kaszpi-tenger térségéből Törökország Földközi-tengeri kikötőjéhez. A mennyiség a világ nyersolajszükségletének 1 százalékát képes kielégíteni.

Kazahsztán korábban azt közölte: felkészült több mint napi 400 ezer hordónyi nyersolajnak a csővezetéken keresztüli szállítására. A két ország már évek óta tárgyalt a tranzitszerződés megkötéséről.

Kazahsztán 2004-ben 1,2 millió hordó nyersolajat termelt naponta és a kitermelést 2015-re napi 3,5 millióra akarja növelni, amivel a világ ötödik legnagyobb termelőjévé válna. Az ország kőolajtartalékai az energiaügyi minisztérium szerint 75 milliárd hordót tesznek ki.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×