eur:
368.66
usd:
345.10
bux:
48429.61
2023. június 7. szerda Róbert

A BorsodChem megvette a lengyel Petrochemiát

A BorsodChem 100 százalékos tulajdonába került a lengyelországi Petrochemia-Blachownia S.A., miután a lengyel versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót.

A BorsodChem (BC) kedden a BÉT honlapján közölte, hogy a múlt év október 6-án az eladó Ciech S.A.-val aláírt szerződés alapján a lengyel vegyipari cég részvényeit január 10-én átruházták a magyar vegyipari társaságra.

A vételárat nem közölték. A BorsodChem vezérigazgatója, Kovács F. László tavaly októberben az aláírás alkalmával tartott sajtótájékoztatón üzleti titokra hivatkozva nem kívánta elárulni mennyit fizettek a 25 millió lengyel zloty alaptőkéjű cégért.

A Petrochemia-Blachownia a BorsodChem két fő termékének, a TDI-nek és az MDI-nek az alapanyagát is gyártja.

A lengyel cég a BorsodChem szükségleteinek nagy részét biztosítja az MDI alapanyagából, a benzolból és a TDI alapanyagát jelentő toluol mennyiségének pedig egyharmadát adja. A Petrochemia-Blachowniában a már megkezdett kapacitásbővítés összességében mintegy kétmilliárd forint értékű beruházást jelent.

A Petrochemia-Blachownia éves árbevétele 75 millió euró és a cég 200 főt foglalkoztat.

A Petrochemia-Blachownia évi 12 ezer tonna bioetanolt is előállít, aminek egyre nagyobb szerepe van az Európai Unióban. A BorsodChem azt reméli, hogy Magyarországon is támogatást kap a bioetanol gyártás, és akkor a lengyelországi cégben lévő technológiát Magyarországra hozzák.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×