eur:
384.27
usd:
353.36
bux:
69803.49
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Kisvállalkozások az APEH elképzelése ellen

A kisvállalkozások érdekképviselete, az IPOSZ határozottan ellenzi azt, hogy az adóhatóság jövedelmezőségi mutatók - vagyis egy elvárható minimum jövedelem - alapján döntse el, mely vállalkozásokat ellenőrzi kiemelten.

Az adóhatóság jövőre szakmánként és tevékenységenként úgynevezett jövedelmezőségi mutatókat dolgoz ki. Azok a vállalkozások, amelyek nem érik el az APEH által meghatározott legkisebb jövedelmet, fokozott ellenőrzésre számíthatnak. A kisvállalkozások érdekképviselete, az IPOSZ határozottan ellenzi az elképzelést – jelentette ki Kassai Róbert alelnök.

„Az adóhatóságnak természetesen joga van ellenőrizni, és egy általa elképzelt jövedelmezőséget – amely általában a valósággal köszönő viszonyban sincs – fölállítani és bennünket ennek alapján megadóztatni, de az érdekképviselet a leghatározottabban föl fog lépni ez ellen a teljesen agyament elképzelés ellen” – fogalmazott az érdekképviselet alelnöke.

Kassai Róbert szerint szükség van a fekete- és a szürkegazdaság szereplőinek fokozott ellenőrzésére, ugyanakkor szerinte íróasztal mellől nem lehet megállapítani, hogy egy-egy vállalkozás valójában mekkora jövedelmet termel.

„Az IPOSZ mindenfajta ellenőrzést támogat. Nagyon helyes, hogy az APEH ellenőrizni jövedelmüket eltitkolókat. Az azonban, hogy a helyszínen ellenőrzi, hogy befolyt-e az a jövedelem, amit az íróasztalnál elképzelt, majd ennek alapján állapítja meg az esetleges büntetést és az adóhátralékot - ez a realitástól nagyon messze van” – mondta Kassai Róbert.

Pontosabb képet a tervezett lépésről a vállalkozások legkorábban jövő február végén kaphatnak, amikor az APEH közzéteszi a rájuk vonatkozó jövedelmezőségi mutatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×