eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Magyarország jól teljesít a források felhasználásában

Magyarország jól teljesít a strukturális alapok felhasználásában, és megfelelően működő intézményi rendszert alkalmaz - mondta Danuta Hüber regionális politikáért felelős EU-biztos pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Danuta Hübner az I. Nemzeti Fejlesztési Terv tapasztalatairól és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv előkészítéséről tárgyalt Budapesten a kormány több tagjával pénteken.

A sajtótájékoztatón Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy Magyarország 2007-2013 között az operatív programokhoz kapcsolódóan öt irányító hatóságot kíván működtetni.

Danuta Hübner utalt arra, hogy a 2007-2013. időszakban Magyarországra tízszer annyi fejlesztési forrás várható, mint a jelenlegi 2,5 éves időszakban. A tervezésről szólva fontosnak nevezte, hogy a fejlesztési tervben megfogalmazott prioritások egybe essenek az európai elképzelésekkel.

Úgy vélekedett, hogy a források megfelelő felhasználásához meg kell erősíteni az adminisztratív kapacitást regionális és helyi szinteken is.

Danuta Hübner utalt arra, hogy Magyarországon már több projektet is előkészítettek a következő tervezési ciklus fejlesztési forrásainak felhasználásához. Hangsúlyozta, hogy a végrehajtás során meg kell találni a decentralizáció és a forrásfelhasználás központi ellenőrzésének megfelelő arányát.

Kérdésre válaszolva Danuta Hübner elmondta, hogy a források felhasználására vonatkozó szabálytervezeteket előkészítették annak érdekében, ha megszületik a pénzügyi perspektíváról a megállapodás, akkor véglegesíteni lehessen azokat.

Baráth Etele elmondta, hogy keresik a lehetőségét, hogyan lehetne a 4-es metró beruházásába uniós forrásokat bevonni.

A miniszter tájékoztatása szerint a megbeszélésen szó esett a helyi önkormányzatok áfa visszaigénylési lehetőségének kérdéséről. Beszéltek arról a magyar igényről is, hogy a nagy projekteknél ne lépjen életbe az úgynevezett n+2-es szabály, vagyis az a kötelezettség, hogy az EU által támogatott fejlesztéseket a megkezdés után két éven belül be kell fejezni. Baráth Etele közlése szerint "komoly egyeztetések várhatók a részletkérdésekről".

Baráth Etele közölte, egyetértettek abban, hogy minél előbb szülessen döntés az EU pénzügyi perspektívájáról. Ez azért is fontos lenne, hogy megfelelően fel lehessen készülni a források fogadására.

Danuta Hübner kérdésre válaszolva elmondta, hogy a döntés megszületése a brit javaslat minőségétől, illetve a tagországok kompromisszum készségétől függhet.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×