eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Nyitókép: Pixabay

Jön az autós káosz: hidakat, utakat zárnak le Budapesten vasárnap

A főváros egyik futóünnepe az autósoknak nagy kihívás lesz, de a tömegközlekedőknek is résen kell lenniük.

Vasárnap rendezik a Wizz Air Budapest Félmaratont, ez lesz a 39. ilyen verseny, amelyen egyébként már nagyjából olyan sokan vesznek részt, mint amennyien a Covid előtti időszakban. Ráadásul idén rekordot döntenek a külföldi nevezők számában – mondta el az InfoRádióban Kocsis Árpád főszervező.

A már megszokott módon az ELTE Infóparkban van a rajt-cél helyszín. A félmaratont teljesítők - mintegy nyolcezer ember - nyolckor rajtolnak. A Rákóczi hídtól elfutnak a Duna mentén az Árpád hídig, átfutnak a Margitszigeten, a Margit hídon jutnak ki a pesti oldalra. Az amúgy is lezárt pesti rakparton a Szabadság hídig futnak és onnan vissza. A tíz kilométert futók pedig, akik délben rajtolnak a félmaratonisták után, a Lánchídon jönnek vissza a pesti oldalon, abban a budapesti világörökségi panorámában futnak, amiért évente turisták százezrei jönnek Budapestre – fogalmazott Kocsis Árpád.

Összességében több mint 100 országból tizenháromezer résztvevő érkezik Budapestre a versenyre.

Kéréssel fordultak a szervezők az autósokhoz: használják az okoseszközöket, ne közlekedjenek vasárnap reggel-napközben megszokásból. Ha pedig a futóverseny miatti lezáráshoz érnek, ott kövessék az útvonalterelők, rendőrök irányítását.

A Budapesti Közlekedési Központ is figyelmezteti utasait a forgalmi változásokra – ezekről itt lehet tájékozódni.

A lezárások

Rakpartok: Vasárnap reggel 6 órától délután 13 óráig a Budai alsó rakpartot, 7 és 14.30 óra között a Pesti alsó rakpartot zárják le, 8 óra 20 perctől 14 óráig pedig a Műegyetem rakpartot.

Hidak: Vasárnap 8 óra 55 perctől 14 óráig a rendezvény miatt lezárják a Szabadság hidat és a Szent Gellért teret is - közölték.

Időszakos lezárások a futók elhaladásának idejére, reggel 6-tól: a Pázmány Péter sétány - Budai alsó rakpart - Üstökös utcai felhajtó - Árpád fejedelem útja - Tavasz utca - Árpád híd - Margit-sziget központi út - Margit híd - Jászai Mari tér - Újpest rakpart - Szent István parki lehajtó - Pesti alsó rakpart - Közraktár utcai felhajtó - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért tér - Műegyetem rakpart - Pázmány Péter útvonalon.

Időleges lezárásokra kell számítani a Pázmány Péter sétány - Budai alsó rakpart - Halász utcai felhajtó - Bem rakpart - Jégverem utca - Fő utca - Clark Ádám tér - Lánchíd - Széchenyi István tér - Eötvös tér - Pesti alsó rakpart- Közraktár utcai felhajtó - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért tér - Műegyetem rakpart - Pázmány Péter sétány útvonalon – közölte a BRFK.

A lezárások térképen itt láthatók.

A szervezők a szokatlan szeptemberi kánikulára is felhívták a figyelmet, óvatosságra intik azokat a versenyzőket, akik a félmaratont követő 10 kilométeres távon rajthoz állnak, mivel az 12 órakor lesz.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Augusztus 30-án Vietnam és a Fülöp-szigetek megállapodott egymással a katonai és védelmi kapcsolatok elmélyítéséről. A felek abban is egyetértettek, hogy a jövőben fokozzák a tengeri biztonsági együttműködésüket. Phan Van Giang vietnami és Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszterek azt is bejelentették, hogy még 2024-ben a védelmi kontaktus elmélyítéséről szándéknyilatkozatot kívánnak aláírni. A két távol-keleti ország közeledése komoly kérdéseket vet fel a feszült régióban, ahol persze mindegyik térségi nagyhatalomnak megvan erről a maga a véleménye.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×