eur:
394.54
usd:
358.37
bux:
71918.89
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Nyitókép: Facebook/Aeropark

Különlegességekkel jön a repülés szerelmeseinek ünnepe az Aeroparkban

Repülőtéri járművekkel, hajtóműindításokkal és koncerttel is várja a látogatókat a Repülőtér éjszakája szombaton az Aeropark Repülőmúzeumban Budapesten.

A 15 órától éjfélig tartó rendezvény programjai között pályaválasztási foglalkozások, repülős talkshow, Vincze Lilla koncertje és éjszakai reptérlátogatások is szerepelnek. Az egyik fő látványosság az idén 67 éves Il-14-es utasszállító 1900 lóerős motorjának beindítása lesz 18, 20 és 22 órakor, emellett a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan üzemel egy kisméretű sugárhajtómű. A repülőmúzeum szakemberei a Kamov 26-os helikopter motorját is működésbe hozzák.

A repülőmúzeum vendége ezen az estén Imreh Lajos "Lujó" lesz, aki Heliforce Mi-2-es helikopterével 17 órakor landol az Aeroparkban.

Az InfoRádióban Kránitz Balázs, az Aeropark ügyvezetőhelyettese elmondta: a formája miatt csirkecombnak becézett típus ezen példánya aktív, ráadásul multifunkciós. Azon kívül, hogy az ország egyik leghíresebb pilótája a repülőnapok rendszeres vendége ezzel a géppel, rengeteg mindent csinál mezőgazdasági munkáktól kezdve tűzoltáson át a teheremelésig. Rengeteg saját technológiát dolgozott ki erre a helikopterre, hogy minél több területen bevethető legyen.

Láthatók lesznek azok a monstrumok is, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatos téli üzemét biztosítják, továbbá két jégtelenítő jármű is érkezik. Este életre kelnek a pilótafülkék, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói. A fedélzeten aktív és nyugállományú pilóták, légiutas-kísérők, műszakiak mesélnek a légiközlekedési iparág fejlődéséről.

Idén többek között pilótaiskolák is kitelepülnek a repülőmúzeumba. Szakavatott oktatók ismertetik, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen képzéseken vesznek részt a leendő pilóták.

A Hungarocontrol külön standján a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba vezetik be az érdeklődőket. Akit a mai modern repülőgépek javítása, ápolása érdekel, vagy mérnöki pályára készül, az Aeroplex of Central Europe ferihegyi hangáraiba is bepillanthat. Az érdeklődők ízelítőt kapnak a fegyveres testületek hétköznapjaiból, látványos bemutatón ismerhetik meg például a NAV repülőtéri keresőkutyáinak munkáját.

Számos, Ikarus autóbuszokkal lebonyolított reptérlátogatás indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé,

az előre regisztrált vendégek megtekinthetik a forgalmi előteret, a ferihegyi hangárokat, a központi tűzoltóbázist.

A közönségtalálkozón az érdeklődők beszélgethetnek Szüle Zsolt kapitánnyal, aki a világ egyik legnagyobb repülőgépén dolgozik, az egyik legmodernebb utasszállítót vezető Hajdu Gergellyel és Józsa Dórával, aki szinte egész pályafutását stewardessként töltötte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×