eur:
393.26
usd:
362.84
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
autópálya előzés gyorshajtás közlekedés autózás
Nyitókép: Pixabay

Álcázott rendőrautók és újfajta kamerák - itt kell nagyon figyelni

Noha élesítették legújabb sebességmérő kameráikat a horvát rendőrök, melyekkel országszerte csaknem félezer helyszínen vadásznak a gyorshajtókra, a büntetést még mindig el lehet kerülni egy kis odafigyeléssel.

A horvát rendőrség az elmúlt években 1700 sebességmérő készüléket üzemelt be mintegy 500 helyszínen, hogy gátat szabjon az autósok száguldásának és a szabálysértőknek. A vg.hu cikke szerint a legnagyobb előrelépést az idei év hozta, ugyanis modern, két irányban is mérő traffipaxokat szereltek fel, amelyek nemcsak a sebességet figyelik, hanem a többi szabálysértést is.

Egyenes úton – még rossz látási viszonyok esetén is – képesek akár 600 méteres távolságból is bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál vagy nincs bekötve.

A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost.

A legtöbb egységet a tengerparti megyék és a turisztikailag legfrekventáltabb helyek útjaira telepítették, ám sok kamera került az autópályákra is. Júniusra minden kamera élesedett a rendszer üzemeltetője szerint.

Aki figyel, észreveheti a horvát szabályok értelmében kötelezően kihelyezett közúti táblákat, általában nagyjából egy kilométerrel a sebességmérő előtt (a "kontrola brzine" felirat utal a mérőegységre), de persze olykor a táblák után nincs ott a traffipax.

A bírságról szóló értesítés belföldre egy héten, külföldre pedig két héten belül megérkezik.

Fizetendő összegek:

  • A sebességhatár enyhe, legfeljebb 15 százalékos túllépéséért 30 eurós bírság jár, de a sofőröknek ugyanennyit kell fizetniük akkor is, ha nincsenek bekötve.
  • Vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurós bírság jár, ahogy a megengedett sebesség 25 százalékkal való meghaladásáért is.
  • Aki ennél is gyorsabban száguld, az 300 eurós csekkre számíthat.
  • Ha rendőr állítja le az autóst, és több súlyos szabálysértést, esetleg komoly ittasságot is megállapít, akkor a kiszabható bírság összege akár a 4000 eurót is elérheti.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a horvát utakon sok az álcázott rendőrautó is, amelyekkel a forgalomból vadásszák ki a szabálytalankodókat - figyelmeztet a portál. Megjegyzik még: Horvátországban 0,5 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetik a 24. életévüket betöltött autósokat, de efölött, illetve a 24 évnél fiatalabb ittas sofőrök esetében drákói a szigor.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×