eur:
386.9
usd:
369.23
bux:
56078.13
2023. október 3. kedd Helga
Stég a Wolfgangsee partján Sankt Wolfgang osztrák üdülőfaluban 2020. július 30-án. Ausztriában harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Sankt Wolfgangban több mint 60 ember koronavírus-tesztje lett pozitív az elmúlt 24 órában.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Van egy változás, amiről nagyon sok horgász nem tud

A stéghasználattal kapcsolatos.

Sokakat érintő kérdést tisztázott a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség által kiadott Új Duna-ági Híradó, mégpedig azt, hogy az üresen hagyott stégeket használhatják-e a vándorhorgászok - vette észre a Pecaverzum. A téma azért merülhet fel kérdésként, mert sokak fejében "élhet" még egy korábbi szabályozás, amelyet azonban már megváltoztattak.

2007-ig ugyanis érvényben volt az Országos Vízügyi Hivatalnak (OVH) egy 1985-ös rendelete, amely szerint közterületről megközelíthető víziállás csak korlátozottan magánhasználatú lehet. A jogszabály nem mondta ki, de ebből következett, hogy a tulajdonos távollétében bárki használhatta. 2007-ben az Alkotmánybíróság azonban hatályon kívül helyezte ezt az előírást.

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 17. cikke kimondja, hogy "a tulajdon használatát az általános érdek által szükségessé tett mértékben törvénnyel lehet szabályozni".

"Uniós jogharmonizáció okán ez itthon is érvényes, és vonatkozik ez a tulajdonos kizárólagos használatának jogára is. Ma nincs olyan jogszabály, ami idegen horgásznak jogot adna más stégének használatára" - vonták le a következtetést.

A stégügyben illetékes Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) egyébként tiltja a víziállások lezárását, azonban ezt nem a közösségi használat érdekében teszi, hanem azért, hogy a szolgálatot teljesítő szervek (mentők, rendőrség, tűzoltók, vízügy, halőri szolgálat) megközelíthessék a vizet.

A jogi értelmezés szerint tehát a stég mint közterületen lévő magántulajdonú ingóság ugyanúgy nem használható idegenek által, mint például egy parkolóban álló autó.

Viszont az összeállítás szerint kívánatos lenne, ha a tulajdonosok a vándorhorgászok rendelkezésére bocsátanák a nem használt stégjeiket akár ingyen, akár bérleti díjért, akár kisebb karbantartási munkák fejében. Vannak már ilyen kezdeményezések, lehetne ezekből több is - írták.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Az elmúlt időszakban tapasztalt negatív tőzsdei hangulat a hét első felében sem tudott érdemben javulni, Európában tegnap is estek a tőzsdék, míg az USA-ban vegyes kereskedést láttunk. Ezt követően Ázsiában tovább estek a tőzsdék a hongkongi piac vezetésével, amelyen újra volt kereskedés a hosszú hétvége után. Az európai tőzsdéken szintén negatív a hangulat ma délelőtt, viszont a magyar tőzsde felpattant, részben az OTP-nek köszönhetően. Délután érdemes lesz figyelni a hét első amerikai munkanélküliségi adatát (az e heti háromból), hiszen ez potenciálisan megmozgathatja a piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×