eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Stég a Wolfgangsee partján Sankt Wolfgang osztrák üdülőfaluban 2020. július 30-án. Ausztriában harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Sankt Wolfgangban több mint 60 ember koronavírus-tesztje lett pozitív az elmúlt 24 órában.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Van egy változás, amiről nagyon sok horgász nem tud

A stéghasználattal kapcsolatos.

Sokakat érintő kérdést tisztázott a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség által kiadott Új Duna-ági Híradó, mégpedig azt, hogy az üresen hagyott stégeket használhatják-e a vándorhorgászok - vette észre a Pecaverzum. A téma azért merülhet fel kérdésként, mert sokak fejében "élhet" még egy korábbi szabályozás, amelyet azonban már megváltoztattak.

2007-ig ugyanis érvényben volt az Országos Vízügyi Hivatalnak (OVH) egy 1985-ös rendelete, amely szerint közterületről megközelíthető víziállás csak korlátozottan magánhasználatú lehet. A jogszabály nem mondta ki, de ebből következett, hogy a tulajdonos távollétében bárki használhatta. 2007-ben az Alkotmánybíróság azonban hatályon kívül helyezte ezt az előírást.

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 17. cikke kimondja, hogy "a tulajdon használatát az általános érdek által szükségessé tett mértékben törvénnyel lehet szabályozni".

"Uniós jogharmonizáció okán ez itthon is érvényes, és vonatkozik ez a tulajdonos kizárólagos használatának jogára is. Ma nincs olyan jogszabály, ami idegen horgásznak jogot adna más stégének használatára" - vonták le a következtetést.

A stégügyben illetékes Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) egyébként tiltja a víziállások lezárását, azonban ezt nem a közösségi használat érdekében teszi, hanem azért, hogy a szolgálatot teljesítő szervek (mentők, rendőrség, tűzoltók, vízügy, halőri szolgálat) megközelíthessék a vizet.

A jogi értelmezés szerint tehát a stég mint közterületen lévő magántulajdonú ingóság ugyanúgy nem használható idegenek által, mint például egy parkolóban álló autó.

Viszont az összeállítás szerint kívánatos lenne, ha a tulajdonosok a vándorhorgászok rendelkezésére bocsátanák a nem használt stégjeiket akár ingyen, akár bérleti díjért, akár kisebb karbantartási munkák fejében. Vannak már ilyen kezdeményezések, lehetne ezekből több is - írták.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×