Infostart.hu
eur:
382.64
usd:
328.37
bux:
108151.08
2025. december 8. hétfő Mária
Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott, ötputtonyos Tokaji Aszú a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából tartott rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, a Szirmay-Waldbott-kastélyban 2017. november 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Rendet tettek a tokaji aszúk között, rangsorolták őket

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén.

A Tokaji borvidék leghíresebb bora a tokaji aszú, melynek különlegessége, hogy a megfelelő körülmények között nemes rothadást előidéző gomba, a Botrytis cinerea hatására nemesen, tőkén aszúsodott és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókból készül – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A mindenki által felismerhető „aszús”, botritiszes jelleg mellett friss vagy aszalt gyümölcsös (szőlő, kajszi, birs, körte), virágos (hárs, akác), mézes, mazsolás illat- és ízvilág jelenik meg. Mindezt ásványosság, valamint a hordós érlelésnek köszönhető illat- és ízjegyek (például vanília, dohány) tehetik még komplexebbé.

A Nébih szakemberei a nagy kereskedelmi láncok kínálata alapján összesen 17, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúbort hasonlítottak össze a Szupermenta legújabb terméktesztjén. A borok mindegyike bortípusát tekintve ötputtonyos volt.

A laboratóriumban csaknem 40 paramétert vizsgáltak a szakemberek: megmérték többek között a termékekben a glicerin és a tartósítószerek mennyiségét, valamint az alkohol- és cukortartalmat is. A tesztelt aszúk alkoholtartalma 10,0 és 12,5 százalék között mozgott, melyet a laboratóriumi eredmények is megerősítettek.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértő és laikus borkedvelők pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a borkülönlegességek közül a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú (2017) végzett az első helyen, második lett a Sárga Borház Tokaji Aszú (2017), míg a dobogó harmadik fokára az SZM Sommelier Tokaji Aszú (2017) léphetett fel.

Hol a magyar bor helye a világban? Mi Tokaj szerepe? Ezekől is beszélt Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítvány kuratóriumának elnöke és Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
A cigarettázók és a rossz levegőn élők most vannak igazán bajban

A cigarettázók és a rossz levegőn élők most vannak igazán bajban

Egyre többen fordulnak orvoshoz légzési panaszokkal, vagy a már ismert alapbetegségük tüneteinek súlyosbodása miatt. Ez jellemző a téli időszakban, és több oka van, de fel lehet rá készülni, illetve lehet jól kezelni – mondta az InfoRádióban Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főorvosa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×